Πολλές είναι οι επικρίσεις στη Ρωσία τόσο για τον πόλεμο στην Ουκρανία, όσο και για το καταδρομικό πλοίο Moskva που βυθίστηκε στη Μαύρη Θάλασσα, με τους γονείς των μελών του πληρώματος να ζητούν απαντήσεις, ενώ υποστηρικτές του Κρεμλίνου είναι εμβρόντητοι από την καταστροφή που έγινε στο «κόσμημα» του ρωσικού πολεμικού ναυτικού.

Σύμφωνα με το theguardian.com, η επίσημη ρωσική ενημέρωση απλά αναφέρει ότι το πλήρωμα απομακρύνθηκε την ώρα της καταστροφής χωρίς να δώσει στη δημοσιότητα περισσότερα στοιχεία. Έτσι, ορισμένοι γονείς ναυτών αψήφησαν τους επίσημους περιορισμούς που έχει επιβάλει η Μόσχα για την εισβολή και μέσω των social media απηύθυναν έκκληση, για να μάθουν την αλήθεια.

«Ο γιος μου Γέγκορ ήταν μάγειρας στο Moskva και πλέον είναι αγνοούμενος. Είπαν ότι όλο το πλήρωμα απομακρύνθηκε, αυτό είναι κυνικό ψέμα!», έγραψε χαρακτηριστικά ο Ντμίτρι Σκρέμπετς που είναι πατέρας ενός αγνοούμενου ναύτη.

«Πώς αφήσατε να βυθιστεί το Moskva;»

Οι αντιδράσεις στη Ρωσία για την βύθιση του Moskva είναι πολλές και σύμφωνα με την dailymail.co.uk, από τις πιο χαρακτηριστικές είναι εκείνη του δημοσιογράφου Βλαντιμίρ Σολοβιόφ, ο οποίος έβαλε στο «στόχαστρο» το πολεμικό ναυτικό της χώρας.

Ο δημοσιογράφος που θεωρείται και η «φωνή του Πούτιν» με βάση το βρετανικό δημοσίευμα, έγινε πυρ και μανία, φωνάζοντας «πώς στο διάβολο επιτρέψατε τη βύθισή του;…Πώς επιτρέψατε να βυθιστεί;».

«Είμαι απλά οργισμένος. Και ναι, λέμε ότι ήταν αρκετά παλιό, και ότι πέρασε από πολλές επισκευές και ναι, αυτού του είδους τα πλοία έχουν τρωτά σημεία. Το καταλαβαίνω. Αλλά πείτε μου το εξής: Πώς καταφέρατε να το χάσετε; Εξηγήστε μου, γιατί ήσασταν στη συγκεκριμένη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, εκείνη την ώρα;», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Μάλιστα, τόνισε πως «δεν με ενδιαφέρει τι ακριβώς συνέβη, αν πράγματι ήταν οι δύο πύραυλοι Neptune, όπως είπαν οι Ουκρανοί. Σε τελική ανάλυση, από πότε ένα πολεμικό πλοίο φοβάται μια πυραυλική επίθεση, αφού διαθέτει αμυντικό σύστημα; Δηλαδή, δεν ενεργοποιήθηκε; Εντάξει, ακόμα και αν χτυπήθηκε από δύο πυραύλους και αναφλέχθηκαν τα πυρομαχικά… Τι συνέβη στο σύστημα πυρόσβεσης; Πώς το επιτρέψατε να βυθιστεί;».

Το καταδρομικό Moskva, η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας
Δορυφορική φωτογραφία της Maxar Technologies που συνεργάζεται στο στρατιωτικό τομέα με τις ΗΠΑ και δείχνει το Moskva σε λιμάνι της Σεβαστούπολης στη Κριμαία, 7 Απριλίου του 2022

Πηγή: newsbeast.gr