Τη σημασία που είχε για την κοινωνική αποδοχή των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας και τη συμμόρφωση των πολιτών με αυτά, η «υπεύθυνη στάση της αντιπολίτευσης και το κλίμα πολιτικής συνεννόησης», τόνισε σε παρέμβασή του στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι ο τομεάρχης υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός.

Ο Α. Ξανθός επισήμανε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση μάλιστα με το παράδειγμα της Ιταλίας, όπου, όπως ανέφερε, η δημαγωγική αντιπολίτευση της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά υπονόμευσε την έγκαιρη λήψη μέτρων και την αποδοχή τους από τους πολίτες.

Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα να εξασφαλιστούν άμεσα και με επάρκεια τα αναγκαία μέσα ατομικής προστασίας για το προσωπικό του ΕΣΥ, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να νιώθουν απροστάτευτοι οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής.

Συνεχίζοντας, χαρακτήρισε ως θετικό βήμα την αύξηση των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ, με την αξιοποίηση υφιστάμενων κλινών ΜΑΦ, των κλινών ΜΕΘ των στρατιωτικών νοσοκομείων και του ιδιωτικού τομέα. Ωστόσο, χαρακτήρισε «φάουλ» τη συμφωνία κυβέρνησης και ιδιωτικών κλινικών για διπλασιασμό στην αποζημίωση του ημερήσιου νοσηλίου για κλίνη ΜΕΘ. Κάλεσε μάλιστα την κυβέρνηση να την πάρει πίσω και να διασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον, αν χρειαστεί να νοσηλευθούν περιστατικά με Covid-19 σε κλίνες του ιδιωτικού τομέα.

Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε την ανάγκη προκήρυξης μόνιμων θέσεων για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, για να καλυφθούν με σταθερό και όχι έκτακτο τρόπο οι ανάγκες του ΕΣΥ αλλά και για να υπάρχει κίνητρο προσέλκυσης επικουρικών γιατρών και λοιπού προσωπικού αυτή την περίοδο. Επισήμανε, δε, το ρόλο και τη σημασία ενεργοποίησης των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρων Υγείας, ΤΟΜΥ, ΠΙ) στη βελτίωση της υγειονομικής φροντίδας των περιστατικών με Covid-19 και στη μείωση ακάλυπτων υγειονομικών αναγκών. Χαιρέτισε την καταβολή ειδικής οικονομικής ενίσχυσης (δώρο Πάσχα) στο προσωπικό του ΕΣΥ και δήλωσε ότι αμέσως μετά την κρίση είναι υποχρέωση της Πολιτείας να ανοίξει την κουβέντα για τη μισθολογική αναβάθμιση του προσωπικού του ΕΣΥ.

Τέλος, ο Α. Ξανθός επιβεβαίωσε τη στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ειδική επιστημονική επιτροπή λοιμωξιολόγων-επιδημιολόγων, καθώς και στην ενδεχόμενη εντατικοποίηση των περιοριστικών μέτρων εν όψει του Πάσχα, με βάση την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα.

Πηγή: newsbeast.gr