Στο θέμα των αυξήσεων στις επικουρικές συντάξεις, στο αν προστατεύονται όλοι οι εργαζόμενοι που θα μπουν στο πρόγραμμα Sure από απολύσεις, αλλά και αν θα γίνει «κούρεμα» του επιδόματος αδείας και του δώρου Χριστουγέννων, αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, μέσω τηλεοπτικής του παρέμβασης.

«Καταβάλουμε σήμερα σε 240.000 δικαιούχους επικουρικής, μεσοσταθμικά αύξηση 99 ευρώ μεικτά. Τα λεφτά μπήκαν από χθες το βράδυ και η καταβολή έγινε οριζόντια σε όλους τους δικαιούχους. Δεν είναι και μικρό το ποσό. Πολλοί, δικαιολογημένα, δεν πιστεύουν και στα μάτια τους. Δεν είναι αμελητέο. Είναι η κατάργηση του αντισυνταγματικού νόμου του ΣΥΡΙΖΑ και ευθυγραμμίζεται με την απόφαση του ΣτΕ», τόνισε ο κ. Βρούτσης με δηλώσεις του στο Open TV.

Για τις μικρές μειώσεις 5 – 10 ευρώ που παρατηρούνται σε συντάξεις, διευκρίνισε ότι «αφορά τους συνταξιούχους που θα δουν αύξηση στην επικουρική τους σύνταξη», γιατί «η παρακράτηση του φόρου γίνεται στην κύρια σύνταξη. Έγινε η παρακράτηση βάσει της αυξήσεως και έγινε σε όλους όσοι θα δουν αύξηση», δηλαδή «όπως γίνεται πάντα».

Αναφορικά με τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης, πρόσθεσε ότι «εκκρεμεί η νέα κύρια σύνταξη, που δρομολογείται για τον Σεπτέμβριο, καθώς και δύο μεγάλες επιστροφές αναδρομικών. Η επιστροφές στους δικαιούχους επικουρικής οκτώ μηνών από 1/10/19 και η επιστροφή αναδρομικών της νέας κύριας σύνταξης, που υπολογίζεται ότι θα είναι για περίπου δώδεκα μήνες. Αλλά, αυτά στην ώρα τους. Οι προσπάθειες είναι να τηρήσουμε το χρονοδιάγραμμα με ακρίβεια, αλλά αν αυτό γίνεται, να το φέρουμε πιο κοντά».

Σχετικά με την ανεργία και τα στοιχεία που την αφορούν, σημείωσε: «Η μέτρησή της δεν γίνεται ούτε από τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, ούτε από την ΕΡΓΑΝΗ. Μετρά την απασχόληση με απόλυτη ακρίβεια στον μισθωτό τομέα. Η ανεργία μετριέται μόνο με την ΕΛΣΤΑΤ. Δυστυχώς, η δρομολογημένη αποκλιμάκωση της ανεργίας δεν μπορεί να γίνει μέχρι το τέλος του 2020, λόγω της ύφεσης που θα έρθει στην αγορά εργασίας από την πανδημία. Η κυβέρνηση δεν μένει αδρανής, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κρατήσουμε “ζωντανές” τις θέσεις εργασίας».

«Δεν είναι ιδανικό το περιβάλλον. Χθες, για τον μήνα Μάιο έκλεισε με θετικό ισοζύγιο δημιουργίας θέσεων εργασίας κατά 32.975. Είναι μια εικόνα που λέει ότι δεν επικράτησε το κύμα των απολύσεων που πήγε να γίνει». Και πρόσθεσε: «Από την 1η Ιουνίου μπαίνουμε σε ένα καινούριο περιβάλλον. Προστατεύουμε θέσεις εργασίας σε συγκεκριμένους κλάδους στοχευμένα», για να φέρει το παράδειγμα του Τουρισμού.

Ωστόσο, «δεν είναι όλοι οι εργαζόμενοι σε απόλυτο περιβάλλον καταγραφής που απαγορεύεται η απόλυση», παραδέχθηκε ο κ. Βρούτσης, ο οποίος πρόσθεσε ότι «προστατευμένοι είναι μόνο όσοι υπάγονται στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ». Άρα, «καθολική απαγόρευση των απολύσεων, δεν υπάρχει πλέον, αυτό είναι μια αλήθεια».

Ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι η τεχνική διαδικασία για την αναπλήρωση των μισθών σε ποσοστό 83,5% – 100% δεν έχει ολοκληρωθεί από το υπουργείο, κάτι που αναμένεται να γίνει τέλος Ιουνίου. Δυο σενάρια υπάρχουν για την καταβολή, το ένα είναι διαμέσου του εργοδότη και το δεύτερο απευθείας στον εργαζόμενο στο ποσοστό που αναλογεί στο κράτος.

«Δεν υπάρχει νόμος ή διάταξη νόμου που να λέει ότι μειώνουμε επίδομα αδείας ή δώρο Χριστουγέννων του εργαζόμενου. Η προσαρμογή θα γίνει βάσει των χρημάτων που παίρνει στην τσέπη του», τόνισε ο υπουργός, που ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να παρέμβει η κυβέρνηση για να αλλάξει τις συνθήκες που διαμορφώνονται στα εργασιακά.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Βρούτση:

Πηγή: newsbeast.gr