Το ένα μετά το άλλο καταφθάνουν στο υπουργείο Οικονομικών τα παράπονα από επιχειρήσεις, επαγγελματίες και εργαζόμενους που διαμαρτύρονται κάνοντας λόγο για αποκλεισμό από τα μέτρα στήριξης.

Ταυτόχρονα περίπου 700.000 επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που απασχολούν έως 5 εργαζόμενους και πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού περιμένουν το άνοιγμα της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ για να μπορέσουν να εισπράξουν το επίδομα των 800 ευρώ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή με την έκδοση της υπουργικής απόφασης που θα καθορίζει τις προϋποθέσεις για την καταβολή των 800 ευρώ θα ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων στην ίδια πλατφόρμα που υποβάλλονται οι αιτήσεις για την επιστρεπτέα προκαταβολή από τις επιχειρήσεις «myBusinessupport».

Οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι όλες οι περιπτώσεις εξετάζονται διεξοδικά και όπου διαπιστωθούν αδικίες θα διορθωθούν με πρόσθετες παρεμβάσεις έτσι ώστε όσοι πλήττονται πραγματικά από τη κρίση να ενταχθούν στις κρατικές ενισχύσεις και τις διευκολύνσεις για την αποπληρωμή των οφειλών.

Συγκεκριμένα πολλοί φορείς της αγοράς, παραγωγοί και  επαγγελματικές ενώσεις με ανακοινώσεις διαμαρτύρονται ότι έχουν εξαιρεθεί από τη λίστα του υπουργείου Οικονομικών με τους πληττόμενους ΚΑΔ και έτσι τόσο οι ίδιοι όσο και οι εργαζόμενοι τους αποκλείονται από τα μέτρα. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις οι οινοπαραγωγοί, τα περίπτερα, τα αναψυκτήρια, τα καταστήματα με έτοιμο φαγητό και τομείς του χονδρικού εμπορίου.

Το πρόβλημα έχει να κάνει κυρίως με τις δευτερεύοντες δραστηριότητες καθώς η σχετική διάταξη της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπει ότι για να συμπεριληφθεί ένας δευτερεύων ΚΑΔ στη λίστα με τους πληττόμενους θα πρέπει τα έσοδα του επαγγελματία από αυτή τη δραστηριότητα να είναι περισσότερα από εκείνα του κύριου ΚΑΔ. Στο υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζουν το πρόβλημα και υπόσχονται επανεξέταση της διάταξης.

Επίσης δεν είναι λίγοι οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή οι οποίοι έχασαν τη προθεσμία για την υποβολή αίτησης στη πλατφόρμα για τα 800 ευρώ με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ και δεν έχουν τη δυνατότητα αναδρομικής αίτησης. Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Εργασίας θα προχωρήσει σε παράταση της λειτουργίας της πλατφόρμας πέραν της 10ης Απριλίου που είναι η καταληκτική ημερομηνία έτσι ώστε να υποβάλλουν αίτηση όσοι δεν πρόλαβαν.

Πολλές διαμαρτυρίες υπάρχουν και από εργαζόμενους με δεύτερη απασχόληση που σύμφωνα με το νόμο σε περίπτωση που η μία σύμβαση εργασίας τους ανασταλεί  δεν δικαιούνται το επίδομα των 800 ευρώ.

Αν δηλαδή κάποιος είχε μηνιαίες αποδοχές 850 ευρώ από την επιχείρηση που του ανέστειλε τη σύμβαση και 400 ευρώ από τη δεύτερη απασχόληση θα μείνει με τα 400 ευρώ το μήνα. Αντίθετα κάποιος που έχει μόνο μια δουλειά  και του ανασταλεί η σύμβαση θα λάβει 800 ευρώ.

Πηγή: newsbeast.gr