Η υπουργός Εμπορίου της Βρετανίας Αν-Μαρί Τρεβέλιαν ανέφερε σήμερα ότι υπάρχει ένας τρόπος που μπορεί αν βοηθήσει στον τερματισμό της εξάρτησης από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και στην απαλλαγή της εξάρτησης της παγκόσμιας οικονομίας από τον Βλαντίμιρ Πούτιν: οι συμφωνίες για το πράσινο εμπόριο.

Ο Πούτιν δήλωσε χθες (17/5) ότι ήταν αδύνατο για μερικές ευρωπαϊκές χώρες να εγκαταλείψουν ταχύτατα το ρωσικό πετρέλαιο, όπως προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Βρετανία, η οποία έχει μικρότερη εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια, σε σύγκριση με τις γειτονικές ευρωπαϊκές της χώρες, ανακοίνωσε ότι ο ταχύτατα αναπτυσσόμενος πράσινος τομέας της οικονομίας της μπορεί να βοηθήσει άλλες χώρες να μειώσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

«Αυτή η τρομερή σύγκρουση στην Ουκρανία έχει υπογραμμίσει αυτό που μπορεί να επιτευχθεί μέσω μιας συνεκτικής παγκόσμιας προσέγγισης. Έχει επίσης υπενθυμίσει παγκοσμίως ότι θα πρέπει να “αποπουτινοποιήσουμε” την παγκόσμια οικονομία. Οι τελευταίοι μήνες έδωσαν έμφαση στην ανάγκη επιτάχυνσης του ταξιδιού μας ως παγκόσμιας κοινότητας μακριά από τους υδρογονάνθρακες, ώστε να στρέψουμε αποτελεσματικά τις πλάτες μας στην εποχή της εξάρτησής μας από τα καύσιμα που μολύνουν, για τη μετάβασή μας σε ένα μέλλον με μηδενικούς ρύπους» θα τονίσει σήμερα η Τρεβέλιαν, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας της, που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο της.

Στην ομιλία της θα ανακοινώσει εγγυήσεις δανείων για τις πράσινες επιχειρήσεις, συνολικού ύψους περίπου 190 εκατομμυρίων λιρών (224,88 εκατομμυρίων ευρώ) αλλά και τη διοργάνωση μιας εξαγωγικής έκθεσης για το πράσινο εμπόριο και τις επενδύσεις στα βορειοανατολικά της Αγγλίας το φθινόπωρο, όπως ανακοίνωσε το γραφείο της.

Στο υψηλότερο επίπεδο από το 1982 ο πληθωρισμός

Η Βρετανία βρίσκεται σε μια «πολύ, πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση», δήλωσε σήμερα η βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας καθώς, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ο πληθωρισμός έφτασε το 9% τον Απρίλιο, στο υψηλότερο δηλαδή επίπεδο από τα τέλη της περιόδου του ’80 που ξεκίνησαν να κρατούνται επίσημα αρχεία.

«Βρισκόμαστε σε μια πολύ, πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση. Αντιμετωπίζουμε ορισμένες πολύ, πολύ σοβαρές παγκόσμιες αντιξοότητες. Και όπως είπατε, ο πληθωρισμός είναι υπερβολικά υψηλός», είπε η Τρας ερωτηθείσα σχετικώς από το Sky News.

Ο πληθωρισμός στη χώρα ανήλθε τον περασμένο μήνα στο υψηλότερο ετήσιο επίπεδό του από το 1982, αυξάνοντας έτσι την πίεση στον υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ να επιταχύνει την παροχή βοήθειας προς τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν κρίση.

Σύμφωνα με οικονομολόγους που ρωτήθηκαν από το πρακτορείο Reuters, ο πληθωρισμός τον Απρίλιο έφτασε το 9,1%, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας πιστεύει ότι θα μπορούσε να ξεπεράσει το 10% εντός του έτους.

Μετά την δημοσιοποίηση των στοιχείων αυτών η στερλίνα υποχώρησε κατά 0,4% έναντι του δολαρίου. Όπως είπε ο Σουνάκ, όλες οι χώρες του κόσμου πλήττονται από υψηλό πληθωρισμό. «Δεν μπορούμε να προστατεύσουμε απολύτως τους πολίτες από αυτές τις παγκόσμιες προκλήσεις αλλά παρέχουμε σημαντική στήριξη όπου μπορούμε και είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε περαιτέρω ενέργειες», είπε.

Ακτιβιστές κατά της φτώχειας τον κάλεσαν να αναλάβει δράση άμεσα ξεκινώντας από την άμεση αύξηση των προνοιακών επιδομάτων κατ΄αναλογία με τον πληθωρισμό.

Χωρίς θέρμανση στο σπίτι 2 στους 3 Βρετανούς

Η κατακόρυφη αύξηση του κόστους ζωής στη Βρετανία ανάγκασε δύο στους τρεις πολίτες να σβήσουν τη θέρμανση στα σπίτια τους, σχεδόν τους μισούς να οδηγούν λιγότερο ή να αλλάξουν σούπερ μάρκετ και περίπου έναν στους τέσσερις να παραλείπει γεύματα, σύμφωνα με μια έρευνα που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ από το Reuters.

Μεταξύ των πολιτών με χαμηλά εισοδήματα, ένας στους τρεις είπε ότι παραλείπει γεύματα λόγω της ανόδου του πληθωρισμού, ανέφερε χθες η εταιρεία δημοσκοπήσεων Ipsos. Η ανησυχία για τις πληθωριστικές πιέσεις βρίσκεται σε υψηλό 30ετίας και οι περισσότεροι Βρετανοί αναμένουν ότι οι τιμές των ειδών πρώτης ανάγκης θα αυξηθούν μέσα στους επόμενους έξι μήνες.

Μια άλλη δημοσκόπηση του YouGov δείχνει ότι το 72% των ερωτηθέντων χαρακτηρίζει κακή τη διαχείριση των οικονομικών θεμάτων από την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με πέρσι.

Πηγή: newsbeast.gr