Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ενέκρινε σχέδιο εγγυήσεων της βουλγαρικής κυβέρνησης, ύψους 255 εκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη υφιστάμενων δανείων ή νέων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία της Covid-19, σύμφωνα με όσα μετέδωσε η δημόσια ραδιοφωνία της Βουλγαρίας (BNR).

Το πλαίσιο έχει σχεδιαστεί για να περιορίσει τους κινδύνους που συνδέονται με τη χορήγηση δανείων σε επιχειρήσεις που πλήττονται από τις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης. Οι εγγυήσεις θα παρασχεθούν μόνο μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, θα περιοριστούν σε περίοδο πέντε ετών και θα καλύψουν μέχρι και το 80% των αντίστοιχων δανείων.

Ο Πρόεδρος της χώρας ενέκρινε την αναθεώρηση του προϋπολογισμού

Εν τω μεταξύ ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ ενέκρινε την αναθεώρηση του προϋπολογισμού του 2020, η οποία προβλέπει μέτρα στήριξης της κοινωνίας και της οικονομίας που πλήττονται από την πανδημία, μετέδωσε η δημόσια ραδιοφωνία της χώρας (BNR), σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η αναθεώρηση του προϋπολογισμού που ψηφίστηκε από το βουλγαρικό κοινοβούλιο την περασμένη Δευτέρα είχε ως βάση τις εκτιμήσεις για τη μείωση της εγχώριας κατανάλωσης, την συρρίκνωση των εξαγωγών και τη μείωση της απασχόλησης.

Επίσης, ελήφθη υπόψη το αίτημα των επιχειρηματικών κύκλων για αλλαγή στον «μηχανισμό» της κρατικής υποστήριξης των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό. Ειδικότερα, το βουλγαρικό Δημόσιο εκτός από την καταβολή του 60% των ακαθάριστων μηνιαίων αποδοχών των εργαζομένων, θα καταβάλλει και το 60% των ασφαλιστικών εισφορών τους.

Πηγή: newsbeast.gr