Ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα σήμανε συναγερμό για «εκτεταμένες ελλείψεις ειδών διατροφής και υποσιτισμό» στη Βόρεια Κορέα, κατάσταση που έχει επιδεινωθεί από το σφράγισμα των συνόρων με την Κίνα εδώ και πέντε μήνες λόγω της επιδημίας του κορονοϊού και την επιβολή αυστηρών μέτρων καραντίνας στην χώρα.

Ο Τόμας Οχέα Κιντάνα, ειδικός εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Βόρεια Κορέα ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας την επανεξέταση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην απομονωμένη από την διεθνή κοινότητα χώρα, ώστε να γίνει δυνατή η αποστολή τροφίμων.

Η Βόρεια Κορέα επλήγη από λιμό στα μέσα της δεκαετίας του 1990, οπότε και πιστεύεται ότι χάθηκαν 3 εκατομμύρια άνθρωποι. Η Πιονγκγιάνγκ δεν ανακοινώνει στοιχεία για την εξέλιξη της επιδημίας Covid-19 (κρούσματα, θανάτους) στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η πανδημία έχει προκαλέσει «σοβαρές οικονομικές δυσχέρειες στην Βόρεια Κορέα», αναφέρει ο εισηγητής του ΟΗΕ, τονίζοντας ότι η πτώση των εμπορικών συναλλαγών με την Κίνα ανέρχεται σε 90%. «Η προοπτική για περαιτέρω επιδείνωση των ελλείψεων ειδών διατροφής και της εκτεταμένης διατροφικής ανασφάλειας είναι ανησυχητική», προειδοποιεί ο Τόμας Οχέα Κιντάνα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Υπάρχουν πληροφορίες για την αύξηση των αστέγων στις μεγάλες πόλεις – ανάμεσά τους και των kotjebi (παιδιά του δρόμου) και οι τιμές των φαρμάκων έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, σύμφωνα με πληροφορίες. Αυξανόμενος αριθμός οικογενειών τρώει μόνο δύο φορές ημερησίως ή καταναλώνει μόνο καλαμπόκι και ορισμένες λιμοκτονούν», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Προγράμματος τροφίμων του ΟΗΕ Ελίζαμπεθ Μπερς δήλωσε κατά της διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στην Γενεύη ότι η κατάσταση στην Βόρεια Κορέα παραμένει «ζοφερή».

«Περισσότεροι από 10 εκατομμύρια άνθρωποι, το 40% του πληθυσμού, έχει ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια», είπε. «Ο υποσιτισμός είναι μακράς διάρκειας και εκτεταμένος προκαλώντας μακροπρόθεσμες βλάβες στην υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών, όπως και των εγκύων και των λεχώνων».

Πηγή: newsbeast.gr