Πέθανε από κορονοϊό στις 17 Απριλίου ο Φίλιπ Καν, ένας Αμερικανός βετεράνος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, 100 χρονών, έναν αιώνα μετά τον θάνατο του δίδυμου αδερφού του Σάμιουελ, που είχε χάσει τη ζωή του από την ισπανική γρίπη.

Ο Φίλιπ Καν συμμετείχε το 1945 στη μάχη της Ίβο Τζίμα στην Ιαπωνία και στη συνέχεια στις αεροπορικές επιδρομές που εξαπολύθηκαν εναντίον της χώρας μετά τη ρίψη των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι, αναφέρει στη διαδικτυακή του έκδοση το περιοδικό Newsday, το οποίο επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Καν και ο δίδυμος αδελφός του Σάμιουελ γεννήθηκαν τον Δεκέμβριο του 1919. Ο Σάμιουελ πολύ γρήγορα πέθανε από την ισπανική γρίπη, σύμφωνα με την οικογένειά του, την οποία επικαλείται το περιοδικό.

Ο εγγονός του Φίλιπ Καν, Ουόρεν Ζίσμαν, θυμάται όλη του τη ζωή τον παππού του να φοβάται το ενδεχόμενο μιας νέας πανδημίας. «Μιλούσε για αυτό πολύ συχνά. Όταν το συζητούσαμε, μου έλεγε: “σου έχω πει ότι η Ιστορία επαναλαμβάνεται, 100 χρόνια δεν είναι και τόσο πολύ”» δήλωσε στο CNN.

Ο υπέργηρος άνδρας εμφάνισε συμπτώματα κορονοϊού, κυρίως βήχα, προτού πεθάνει στις 17 Απριλίου. «Τις τελευταίες ημέρες μιλούσε πολύ για τον αδελφό του» είπε ο εγγονός του.

Ο Φίλιπ ενταφιάστηκε τη Δευτέρα στο Λονγκ Άιλαντ, σύμφωνα με το Newsday. Μάλιστα δεν είναι ο πρώτος άνθρωπος που πεθαίνει από κορονοϊό ο οποίος έχει χάσει αδελφό από την ισπανική γρίπη του 1918-19.

Μία γυναίκα που πέθανε στις 14 Απριλίου στο Σαν Αντόνιο του Τέξας σε ηλικία 96 ετών είχε χάσει από την ισπανική γρίπη τη μεγάλη της αδελφή, την οποία όμως δεν πρόλαβε εν ζωή, σύμφωνα με το News4SA.

Από την ισπανική γρίπη, που εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο από τον Σεπτέμβριο του 1918 έως τον Απρίλιο του 1919, έχασαν τη ζωή τους περίπου 50 εκατομμύρια άνθρωποι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, δηλαδή αριθμός πενταπλάσιος από αυτόν των νεκρών του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου. Θεωρείται η πιο θανατηφόρα πανδημία σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

Πηγή: newsbeast.gr