«Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δείχνει αποφασισμένος για μια ευρείας κλίμακας εισβολή στη Ουκρανία» είπε ο Μπόρις Τζόνσον όπως μετέδωσε η πολιτική συντάκτρια του BBC ενώπιον της έκτακτης συνεδρίασης του συμβουλίου διαχείρισης κρίσεων COBRA, της οποίας προήδρευσε νωρίς σήμερα το πρωί

Η Βρετανία θα επιβάλει άμεσα σκληρές οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία μετά τη διαταγή που έδωσε ο Πούτιν για ανάπτυξη στρατευμάτων σε δύο αποσχισθείσες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, ανακοίνωσε την Τρίτη (22/2) ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Αυτόπτης μάρτυρας είπε στο Reuters ότι είδε άρματα μάχης και στρατιωτικό εξοπλισμό να κινούνται προς την ελεγχόμενη από τους αυτονομιστές πόλη Ντονέτσκ μετά την επίσημη αναγνώριση από τον Πούτιν των αποσχιθεισών περιοχών και διέταξε την ανάπτυξη των ρωσικών δυνάμεων για να «διατηρήσουν την ειρήνη».

Μπόρις Τζόνσον

«Θα επιβάλουμε άμεσα ένα πακέτο οικονομικών κυρώσεων» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας στους δημοσιογράφους σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Αυτό είναι, θα πρέπει να τονίσω, μόνο το πρώτο μπαράζ βρετανικών οικονομικών κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας επειδή αναμένουμε, πολύ φοβούμαι, ότι θα υπάρξει περισσότερη παράλογη συμπεριφορά της Ρωσίας», διευκρίνισε ο Τζόνσον.

Είπε ακόμη ότι θα ανακοινώσει τις κυρώσεις στη Βουλή των Κοινοτήτων σήμερα, πιθανόν περίπου στις 14:30 (ώρα Ελλάδος).

Οι κυρώσεις, επεσήμανε ο Τζόνσον, θα έχουν «στόχο, όχι μόνο οντότητες στο Ντονμπάς και το Λουχάνσκ και το Ντονέτσκ, αλλά την ίδια τη Ρωσία στοχοποιώντας τα ρωσικά οικονομικά συμφέροντα όσο πιο σκληρά μπορούμε». «Θα πλήξουν τη Ρωσία πολύ σφοδρά και υπάρχουν πολλά ακόμη που μπορούμε να κάνουμε σε περίπτωση εισβολής» συμπλήρωσε.

Η Βρετανία έχει απειλήσει να διακόψει την πρόσβαση των ρωσικών εταιρειών σε αμερικανικά δολάρια και βρετανικές στερλίνες, στερώντας τους τη δυνατότητα συγκέντρωσης κεφαλαίου στο Λονδίνο.

«Οι Ρώσοι ολιγάρχες δεν θα έχουν πουθενά να κρυφτούν»

Το Λονδίνο δεν έχει ακόμη διευκρινίσει εις βάρος ποιων θα επιβληθούν οι κυρώσεις, αλλά έχει δεσμευτεί ότι οι Ρώσοι ολιγάρχες δεν θα έχουν πουθενά να κρυφτούν.

Ο Τζόνσον έχει αναφέρει ότι οι στόχοι θα περιλάμβάνουν και ρωσικές τράπεζες.

Εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια έχουν συρρεύσει στο Λονδίνο και στα βρετανικά υπερπόντια εδάφη από τη Ρωσία μετά την πτώση της Σοβιετικής Ενωσης το 1991 και το Λονδίνο έχει γίνει η δυτική πόλη της επιλογής των υπερβολικά πλούσιων από τη Ρωσία και από άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

«Νομίζω ότι η τραγωδία της παρούσας κατάστασης είναι ότι ο πρόεδρος Πούτιν έχει γύρω του συμβούλους με ανάλογες ιδέες, οι οποίοι του λένε ότι η Ουκρανία δεν είναι σωστή χώρα. Και θεωρώ ότι θα διαπιστώσει ότι έχει υπολογίσει πολύ εσφαλμένα» υπογράμμισε ο Τζόνσον στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση.

Ο Ζελένσκι ζήτησε τον «άμεσο» τερματισμό του Nord Stream 2

Στο μεταξύ, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε σήμερα τον «άμεσο τερματισμό» του ρωσογερμανικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 μετά την απόφαση της Μόσχας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των αυτονομιστικών επαρχιών στην ανατολική Ουκρανία.

«Συμφωνήσαμε για την ανάγκη άμεσης επιβολής κυρώσεων για τη νέα επιθετική ενέργεια εναντίον της Ουκρανίας», δήλωσε στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Εσθονό ομόλογό του.

«Οι κυρώσεις αυτές θα πρέπει να περιλαμβάνουν τον πλήρη τερματισμό του Nord Stream 2», πρόσθεσε.

Παράλληλα ο Ζελένσκι προειδοποίησε ότι το Κίεβο ίσως διακόψει τις διπλωματικές του σχέσεις με τη Μόσχα, εξηγώντας ότι εξετάζει τη σχετική πρόταση του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας.

Ωστόσο ο Ουκρανός πρόεδρος εκτίμησε ότι δεν είναι πιθανό το ενδεχόμενο ευρείας σύρραξης με τη Ρωσία, όμως δήλωσε ότι σε περίπτωση που αυτό συμβεί, είναι έτοιμος να κηρύξει στρατιωτικό νόμο στη χώρα.

Πηγή: newsbeast.gr