Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα εγκαταλείψει τους πολίτες του Χονγκ Κονγκ, αν η Κίνα επιβάλει εκεί νόμο για την εθνική ασφάλεια, ο οποίος έρχεται σε σύγκρουση με τις διεθνείς υποχρεώσεις του Πεκίνου βάσει συμφωνίας του 1984, υπογραμμίζει σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.

«Η επιτυχία του Χονγκ Κονγκ οφείλεται στο ότι οι πολίτες του είναι ελεύθεροι», γράφει ο Τζόνσον στο άρθρο αυτό που δημοσιεύεται στους Times του Λονδίνου και την South China Morning Post. «Αν η Κίνα προχωρήσει, αυτό θα είναι σε απόλυτη σύγκρουση με τις υποχρεώσεις της βάσει της κοινής διακήρυξης, μιας νομικά δεσμευτικής συνθήκης που έχει καταχωριστεί στον ΟΗΕ» προσθέτει όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το κοινοβούλιο της Κίνας ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα απόφαση για τη δημιουργία νόμων για το Χονγκ Κονγκ που προβλέπουν την αναχαίτιση εξέγερσης, απόσχισης, τρομοκρατίας και ξένης ανάμειξης. Βάσει αυτών μπορεί να αναπτυχθούν για πρώτη φορά στο Χονγκ Κονγκ πράκτορες των υπηρεσιών ασφαλείας και των υπηρεσιών πληροφοριών της ηπειρωτικής Κίνας.

«Πολλοί άνθρωποι στο Χονγκ Κονγκ φοβούνται ότι ο τρόπος ζωής τους -τον οποίο δεσμεύτηκε να διατηρήσει η Κίνα- απειλείται», προσθέτει ο Τζόνσον.

«Αν η Κίνα προχωρήσει και αιτιολογήσει τους φόβους τους, τότε η Βρετανία δεν θα μπορεί με ήσυχη συνείδηση να σηκώσει τους ώμους και να εγκαταλείψει, αντιθέτως θα τιμήσουμε τις υποχρεώσεις μας και θα παράσχουμε εναλλακτική», σημειώνει.

Ο Τζόνσον επαναλαμβάνει επίσης στο άρθρο αυτό τη δέσμευση της Βρετανίας να προσφέρει στους κατόχους στο Χονγκ Κονγκ Βρετανικού Εθνικού Υπερπόντιου (BNO) διαβατηρίου έναν δρόμο προς την απόκτηση βρετανικής υπηκοότητας –επιτρέποντάς τους να εγκατασταθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στο Χονγκ Κονγκ υπάρχουν περίπου 350.000 κάτοχοι διαβατηρίων ΒΝΟ, ενώ άλλα 2,5 εκατομμύρια θα πληρούν τα κριτήρια για να τους χορηγηθούν, επισημαίνει επίσης ο Τζόνσον.

Οι Times του Λονδίνου προσθέτουν ότι το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Ηνωμένου Βασιλείου συμφώνησε χθες, Τρίτη, να «επανεξισορροπήσει» τη σχέση της Βρετανίας με την Κίνα.

Η Βρετανία προειδοποίησε εξάλλου χθες το Πεκίνο να υποχωρήσει όσον αφορά αυτόν τον νόμο εθνικής ασφάλειας για το Χονγκ Κονγκ, λέγοντας ότι, αν προχωρήσει, κινδυνεύει να καταστρέψει ένα από τα κοσμήματα της ασιατικής οικονομίας καταστρέφοντας παράλληλα τη φήμη της Κίνας.

Πηγή: newsbeast.gr