Το αίτημα για εκλογές επανέλαβε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, σε αποψινή τηλεοπτική συνέντευξή του. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε διατυπώσει το ίδιο αίτημα το Σάββατο, στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολιγσμό του 2022.

Ειδικότερα, απαντώντας στο ερώτημα γιατί έφθασε να ζητήσει εκλογές εν μέσω πανδημίας, κάτι που πέρυσι απέρριπτε για τον ίδιο λόγο, ο κ. Τσίπρας είπε στο Star: «Φθάσαμε στο σημείο να ζητήσουμε εκλογές γιατί σε οποιαδήποτε άλλη χώρα έβγαινε ο πρωθυπουργός από την Βουλή να πει ότι δεν υπάρχει έρευνα που να δείχνει ότι η θνησιμότητα εκτός ΜΕΘ δεν είναι αυξημένη, ενώ είχε στα χέρια του την μελέτη του κ. Τσιόδρα, είτε θα είχε ζητήσει συγγνώμη ή θα είχε παραιτηθεί.

Αλλά ζητάμε εκλογές επίσης γιατί η κυβέρνηση δεν χρησιμοποίησε όλες τις δυνατότητες για να ενισχύσει την δημόσια υγεία».

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «ζητάμε εκλογές γιατί στο μυαλό μας έχουμε την προστασία της ανθρώπινης ζωής, για να σώσουμε οτιδήποτε αν σώζεται. Η χώρα δεν μπορεί να αντέξει μία κυνική κυβέρνηση και ένας ένοχος πρωθυπουργός να διαχειρίζονται την πανδημία και την ανθρώπινη ζωή».

Επίσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκε την μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα λέγοντας: «Η έρευνα ήταν εν γνώσει του πρωθυπουργού, και είναι σημαντικό όχι μόνο όσον αφορά το ψέμα που είπε στη Βουλή, αλλά για την διαπίστωση ότι το 38,5% των θανάτων θα είχε αποφευχθεί αν είχαμε ενισχύσει το σύστημα υγείας, που αφορά 8.000 οικογένειες».

Ακόμη, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, πως «ο πρωθυπουργός λέει ψέματα και για τον αριθμό των ΜΕΘ» και πρόσθεσε ότι «αποδίδουμε ευθύνη για την αμέλεια να μην ενισχύσουν το σύστημα υγείας. Στο πρώτο κύμα αιφνιδιάστηκε, στο δεύτερο ολιγώρησε, σήμερα μιλάμε για συνειδητή επιλογή».

Στο πλαίσιο της ίδιας συνέντευξης, ο κ. Τσίπρας παρουσίασε γράφημα που, όπως είπε, δείχνει ότι «είμαστε δύο φορές επάνω σε αριθμό θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Υπάρχει ένα μόνο μέτωπο απέναντι στην κυβερνητική πολιτική»

Ερωτηθείς αν συνδέεται το αίτημα για εκλογές με την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στο ΚΙΝΑΛ, ο Αλέξης Τσίπρας διεμήνυσε ότι δεν υπάρχουν «άλλοι πολιτικοί αντίπαλοι» ή «ανταγωνιστές» πέρα από τη «Δεξιά» και τον «κ. Μητσοτάκη» καθώς και ότι «αν θέλεις να αλλάξεις τα πράγματα, υπάρχει ένα μόνο μέτωπο απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, απέναντι σε μια πολιτική που βυθίζει την κοινωνία στην ανασφάλεια, και στην πανδημία και στην οικονομία».

Παρουσίασε, δε, ως βασικές προϋποθέσεις για πολιτική αλλαγή «να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα» και να έχουν τα κόμματα του προοδευτικού χώρου πολύ μεγαλύτερα ποσοστά από τη ΝΔ.

Κληθείς να σχολιάσει και τις συγκρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ με το κίνημα των αντιεμβολιαστών, υποστήριξε ότι είναι μια μειοψηφία αυτοί που είναι φανατικοί και μάλιστα ότι είναι οι ίδιοι με τους οποίους η ΝΔ ήταν «χέρι-χέρι στις διαδηλώσεις για το Μακεδονικό», ενώ συμπλήρωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι υπέρ του καθολικού εμβολιασμού εξ αρχής και ότι το πρόβλημα των περισσότερων ανεμβολίαστων δεν είναι το «έλλειμμα ευφυίας» αλλά το «έλλειμμα εμπιστοσύνης».

Σε αυτό το πλαίσιο κατηγόρησε και πάλι τον πρωθυπουργό ότι αντί να κάνει μια ουσιαστική καμπάνια πειθούς για το εμβόλιο, έδωσε χρήματα σε μέσα ενημέρωσης για να «φτιάξει το καθεστώς του και να τον λιβανίζουν».

Εξάλλου, στην κριτική που ασκεί η κυβέρνηση ότι η αντιπολίτευση δεν έχει βάλει πλάτη στο μέτωπο της πανδημίας, επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή ζήτησε κοινής αποδοχής υπουργό Υγείας και στήριξε όλα τα μέτρα περιορισμού, αλλά «δεν είναι δυνατό να έχει το θράσος ο πρωθυπουργός να αποδίδει ευθύνες στην αντιπολίτευση για δικές του αστοχίες». «Οι ευθύνες τώρα δεν μοιράζονται, είναι αργά», σχολίασε.

«Τούτη την ώρα χρειάζεται μια προοδευτική κυβέρνηση που θα στηρίξει το νοικοκυριό, τις επιχειρήσεις, την κοινωνική συνοχή και θα διαχειριστεί την πανδημία με αξιοπιστία για να μη θρηνήσουμε περισσότερους νεκρούς», υπογράμμισε ο ίδιος.

Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Star»

Για πόσο ακόμα μπορεί η χώρα να αντέξει έναν ένοχο πρωθυπουργό να διαχειρίζεται την πανδημία και την ανθρώπινη ζωή;Αυτό που συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα ήταν κομβικό και θα στιγματίσει την πολιτική ζωή της χώρας: Η αποκάλυψη της έρευνας του κ. Τσιόδρα και του κ. Λύτρα -η οποία ήταν προφανώς εν γνώσει της κυβέρνησης από τον περασμένο Μάιο- και κυρίως το σκέλος που αφορά στη διαπίστωση ότι αν είχαμε ενισχύσει το ΕΣΥ θα είχαμε αποφύγει το 38,5% των θανάτων. Πρόκειται για 8.000 οικογένειες που οι άνθρωποί τους θα μπορούσαν να είχαν σωθεί, αν είχαν περίθαλψη με αξιοπρεπείς συνθήκες. Ζητάμε εκλογές για τον τρόπο που μέχρι σήμερα διαχειρίστηκε την πανδημία ο κ. Μητσοτάκης. Διότι αντί να αξιοποιήσει όλες τις δυνάμεις για να προστατεύσει τη δημόσια υγεία, έχει ως έγνοια την πολιτική σκοπιμότητα και το πολιτικό κέρδος. Το μεγάλο ζήτημα δεν είναι αν η χώρα θα μπορεί να αντέξει εκλογές εν μέσω πανδημίας, αλλά αν η χώρα θα μπορεί να αντέξει για πολύ ακόμα μία κυνική κυβέρνηση, έναν ένοχο πρωθυπουργό να διαχειρίζεται την πανδημία και την ανθρώπινη ζωή.Επί δύο χρόνια, η συνειδητή πολιτική επιλογή της κυβέρνησης ήταν να μην επενδύσει στην ενίσχυση του ΕΣΥ – που και πριν είχε προβλήματα διότι περάσαμε 8 χρόνια μνημονίων. Συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης ήταν να δώσει 4,9 δισ. ευρώ σε απευθείας αναθέσεις και σε κλειστούς διαγωνισμούς εν μέσω πανδημίας, αλλά να κόβει αντί να δίνει δαπάνες για να ενισχυθεί το ΕΣΥ. Συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης ήταν να μην κάνουν προσλήψεις. Εμείς, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σε περίοδο μνημονίων, προχωρήσαμε στην πρόσληψη 18.000 σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, εκ των οποίων οι 9.000 μόνιμοι.Είναι ατύχημα για τη χώρα που κυβερνά εν μέσω πανδημίας ένα κόμμα που δεν πιστεύει στο ΕΣΥ. Δεν πιστεύει στο δημόσιο σύστημα υγείας, δεν πιστεύει συνολικά στο δημόσιο χώρο. Η στρατηγική της, ήταν η συγχώνευση των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιώτες. Ζητάμε εκλογές διότι στο μυαλό μας είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Να σώσουμε οτιδήποτε κι αν σώζεται. Ζητάμε εκλογές γιατί πρέπει να αποκατασταθεί το κλίμα εμπιστοσύνης απέναντι στους πολίτες.Ο μοναδικός πολιτικός αντίπαλος για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ -που εδώ και 10 χρόνια είναι ο κορμός της προοδευτικής παράταξης- είναι η Δεξιά. Και είναι ο κ. Μητσοτάκης ο βασικός μου ανταγωνιστής. Υπάρχουν δύο προϋποθέσεις για να έχουμε πολιτική αλλαγή: -Να είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στις επόμενες εκλογές. -Τα προοδευτικά κόμματα να αθροίζουν ποσοστά πολύ μεγαλύτερα από τα ποσοστά που θα αθροίζουν η ΝΔ και ο κ. Βελόπουλος, τα κόμματα της Δεξιάς. Τούτη την ώρα χρειάζεται μια προοδευτική κυβέρνηση η οποία θα αναλάβει να στηρίξει τα νοικοκυριά, να στηρίξει τους επαγγελματίες, να στηρίξει την κοινωνική συνοχή και να διαχειριστεί την πανδημία με αξιοπιστία.

Posted by Alexis Tsipras on Tuesday, December 21, 2021

Πηγή: newsbeast.gr