Τρία βασικά χαρακτηριστικά περιλαμβάνει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την προστασία της πρώτης κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης που παρουσιάζεται αυτή την ώρα από τον πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα και τους αρμόδιους τομεάρχες στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου ανοίγοντας επί της ουσίας την παρουσίαση του προγράμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενόψει των επερχόμενων εθνικών εκλογών.

«Συνολικά 4,2 εκατομμύρια πολίτες έχουν σήμερα μη εξυπηρετούμενες οφειλές και αυτός ο κατήφορος δυστυχώς δεν έχει τέλος. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα γενιά κόκκινων δανείων και η κυβέρνηση αντί να επέμβει στο πρόβλημα, με την πολιτική της το κάνει ακόμη χειρότερο.

Η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί τη μεγαλύτερη αναδιανομή περιουσίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας.

Ειδικότερα, το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης αναφέρει βάσει των εξαγγελιών του πως πρώτον, θα υπάρχει «δεσμευτικότητα» για τους πιστωτές, οι οποίοι θα είναι υποχρεωμένοι πλέον να καθίσουν στο τραπέζι με τους οφειλέτες. Δεύτερον, ο εξωδικαστικός μηχανισμός θα βασίζεται σε μία διαφορετική πλατφόρμα από αυτή που γνωρίζουμε έως σήμερα, καθώς θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση οι οφειλέτες. Μάλιστα για τη συγκεκριμένη διαδικασία θα υπάρχουν μεταξύ άλλων και μια σειρά από εισοδηματικά κριτήρια. Τρίτον, θα υπάρχει πάντα η δυνατότητα δικαστικής προσφυγής εκ μέρους του οφειλέτη.

Το πρόβλημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας θεωρείται μείζονος σημασίας για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καθώς αυτή τη στιγμή τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια φθάνουν περίπου τα 110 δισεκατομμύρια ευρώ. Κι αυτά ενώ ο πληθωρισμός βρίσκεται ακόμη αρκετά ψηλά ενώ τα επιτόκια χορηγήσεων δανείων όλο και αυξάνονται ακολουθώντας τη διεθνή τάση. Αυτό το μείγμα αναμένεται να οδηγήσει σε μια νέα γενιά «κόκκινων δανείων» σύμφωνα με τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την ώρα μάλιστα που οι νυν δανειολήπτες αδυνατούν να αποπληρώσουν τις δόσεις τους.

Βασική αρχή της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ είναι η κατάργηση του Πτωχευτικού Κώδικα της Νέας Δημοκρατίας και η αντικατάστασή του από ένα ολιστικό σχέδιο προστασίας τόσο της πρώτης κατοικίας όσο όμως και της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης. Επί της ουσίας ο εξωδικαστικός συμβιβασμός όπως υπάρχει σήμερα θα καταργηθεί και ο πολίτης θα μπορεί πλέον να ρυθμίζει τις οφειλές του.

Ο κ. Τσίπρας κατέληξε λέγοντας πως «η πρόταση που παρουσιάζεται σήμερα έχει πίσω της πολύ δουλειά. Υπάρχει λύση για τα «κόκκινα» δάνεια και έχουμε το σχέδιο». Μάλιστα τόνισε ότι το κόμμα του ερχόμενο στην εξουσία θα προχωρήσει σε μια σειρά από θεσμικές παρεμβάσεις. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «δημιουργούμε υφυπουργείο στο υπουργείο Οικονομικών, με αποκλειστική αρμοδιότητα τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους. Σε αυτό θα συγκεντρωθούν οι αρμοδιότητες που αφορούν την υλοποίηση μέτρων αντιμετώπισης του προβλήματος. Επίσης, συστήνουμε δημόσια εποπτική αρχή για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους. Προχωράμε παράλληλα στη δημιουργία ταμείου αναδιαρθρώσεων οφειλών στην Αναπτυξιακή Τράπεζα. Βάζουμε επίσης τέλος στην αυθαίρετη λειτουργία των funds, επιβάλλοντας μεταξύ άλλων τη νόμιμη φορολογία σε αυτές τις εταιρείες και αναμορφώνοντας το πλαίσιο λειτουργίας τους». 

Κόκκινα δάνεια: Υπάρχει λύση, έχουμε το σχέδιο.Παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την προστασία της Πρώτης Κατοικίας, της Επαγγελματικής Στέγης και της Αγροτικής Γης.#ΔικαιοσύνηΠαντού #ΣΥΡΙΖΑΠΣ

Posted by Alexis Tsipras on Tuesday, April 4, 2023

Πηγή: newsbeast.gr