Στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάκαμψης, αναφέρθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή: «Δεν ζητοκραυγάζουμε, αλλά ανοίγει χαραμάδες για έναν άλλο δρόμο στην Ευρώπη», ανέφερε. Πρόσθεσε όμως ότι η κυβέρνηση δεν προετοιμάζεται κατάλληλα για να αξιοποιήσει τα χρήματα αυτά για την επόμενη φάση.

«Κι εγώ και ο κ. Τσίπρας είπαμε ότι είναι μια ευχάριστη έκπληξη. Είναι προφανές ότι δεν ξέρουμε την τελική εκδοχή, υπάρχουν και γκρίζες ζώνες», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και επέμεινε ότι η κυβέρνηση δεν προετοιμάζει την οικονομία και τη χώρα, κατάλληλα, για να αξιοποιήσει τα χρήματα του προγράμματος της Κομισιόν.

«Δεν είναι ακόμη γνωστή η τελική εκδοχή αναφορικά με το ύψος και το μείγμα των δανείων και επιδοτήσεων, αλλά ούτε και οι πιθανές αιρεσιμότητες. Αν και δεν είναι πλήρης αμοιβαιοποίηση, έχει στοιχεία αμοιβαιοποίησης.

Το ερώτημα είναι αν υπάρχουν ρήξεις με το παρελθόν με αυτή την πρόταση», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Έχει μεγάλη σημασία να μην έχουμε ένα αυτοκίνητο που έχει σταματήσει, αλλά να είναι σε χαμηλή ταχύτητα κι όταν έρθει το πρόγραμμα να μπορεί να το σπρώξει καλύτερα – άρα η κριτική που σας κάνουμε είναι για ένα πρόγραμμα-γέφυρα για μετά το 2021», είπε ο κ. Τσακαλώτος και υπογράμμισε: «Έχει τεράστια σημασία να μειώσουμε όσο μπορούμε την ύφεση φέτος, για να εκμεταλλευτούμε τις νέες ευκαιρίες».

Ένα άλλο ερώτημα, είναι πως χαράσσει κανείς πολιτική όταν προτείνονται λύσεις που δεν σε καλύπτουν πλήρως και αν μπορείς να εκμεταλλευτείς τις χαραμάδες που δημιουργούνται για να επιτευχθεί αλλαγή πολιτικής, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Για παράδειγμα, ανέφερε απευθυνόμενος στο ΚΚΕ, «το κράτος ή οι υπερκρατικές δομές, πολλές φορές αναγκάζονται να πάρουν μέτρα που δεν ευνοούν μια επιχείρηση, αλλά το σύνολο, που δεν ευνοούν μια χώρα αλλά το σύνολο των χωρών. Αυτός είναι ένας αναγκαστικός συμβιβασμός που, όμως, ανοίγει δρόμους», είπε και πρόσθεσε: «Πρέπει να χτίσουμε συμμαχίες για επενδυτική, κοινωνική πολιτική και πολιτική στον τομέα της υγείας.

Σε κάθε περίπτωση, όσο καλύτερη αποδειχθεί τελικά η πρόταση της Επιτροπής, τόσο αδυνατίζει η θέση της κυβέρνησης να μην υιοθετεί τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για ένα θαρραλέο εμπροσθοβαρές πρόγραμμα. Ο στόχος είναι να έχουμε όσο το δυνατό μικρότερη ύφεση, για να γίνει εφικτή η δεύτερη φάση ανάκαμψης.

Για να γίνει όμως αυτό, είναι κομβικό ζήτημα το πώς θα ξοδευτούν τα λεφτά και ποιες είναι οι ενέργειες της κυβέρνησης ώστε να φτάσουμε στη δεύτερη φάση χωρίς να έχουν συσσωρευτεί χρέη σε πολίτες και επιχειρήσεις.

Όσο για το πού θα βρούμε τα λεφτά, δεν χρειάζεται ανάλυση. Αυτή έχει γίνει επανειλημμένα από το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το πρόβλημα είναι μάλλον ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν φιλοξενούν τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ».

Πηγή: newsbeast.gr