Για τις δύσκολες ώρες που περνάει η ελληνική κοινότητα της Λιβύης που θρηνεί δύο μέλη της, τον Φίλιππο και την Άντζελα Μανδαλιού, μίλησε στην ΕΡΤ ο Γιώργος Σαγιάνος με αφορμή το τραγικό δυστύχημα με τους πέντε Έλληνες, μέλη της ανθρωπιστικής αποστολή που σκοτώθηκαν με τόσο βίαιο τρόπο. «Στη Λιβύη είμαστε όλοι μια οικογένεια. Τα παιδιά μεγάλωναν στο σπίτι μας. Είναι σαν παιδιά μου» δήλωσε στην εκπομπή «Συνδέσεις» για τα δύο παιδιά του προέδρου της ελληνικής κοινότητας Βεγγάζης, Κανάκη Μανδαλιού, Άντζελα και Φιλίπ που παρείχαν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στην αποστολή.

«Ήταν εξαιρετικά παιδιά. Μεγάλωσαν στη Λιβύη και σπούδασαν στο εξωτερικό. Ο Φίλιππος είχε δύο master και η Άντζελα είχε πάρει master στο Βusiness Administration. Δούλευαν με τον πατέρα τους στην Αθήνα» ανέφερε ο κ. Σαγιάνος. O ίδιος εμφανώς συγκλονισμένος από το πολύνεκρο δυστύχημα μίλησε στην ΕΡΤ για τα δύο νεαρά παιδιά που προσφέρθηκαν να συνδράμουν την ελληνική αποστολή και δυστυχώς έχασαν τόσο άδικα τη ζωή τους.

Η αποστολή έφυγε με συνοδεία στρατιωτική

«Πριν μια εβδομάδα η Άντζελα παντρεύτηκε. Είναι μια τραγωδία», σημείωσε περίλυπος ο πρόεδρος Ευρωπαϊκού Σχολείου Βεγγάζης. Και όπως τόνισε «οι δύο νέοι ήθελαν να βοηθήσουν την αποστολή. Γι’ αυτά τα παιδιά η Λιβύη είναι το δεύτερο σπίτι τους. Έλληνες είμαστε αλλά η Λιβύη είναι το σπίτι μας».

Mιλώντας για τα αίτια της τραγωδίας και το πώς κατάφερε τόσο εύκολα ένα τρίτο όχημα να παρακάμψει μία στρατιωτική φάλαγγα οχημάτων και να «καρφωθεί» πλαγιομετωπικά στο λεωφορείο που μετέφερε το κλιμάκιο της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας, ο ίδιος υποστήριξε ότι ήταν «ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα το οποίο συνέβη όπως θα μπορούσε να συμβεί οπουδήποτε».

Ο κ. Σαγιάνος περιέγραψε τις τελευταίες στιγμές μετά την άφιξη της 19μελούς αποστολής στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης και τη διαδρομή των 280 χλμ. που επρόκειτο να ακολουθήσουν.

«Η αποστολή έφυγε με συνοδεία στρατιωτική. Τα πράγματα που έφεραν τα φόρτωσαν σε ένα μεγάλο κοντέινερ και έφυγαν για να πάνε στην Ντέρνα όπου έχει γίνει μια βιβλική καταστροφή», σημείωσε ο κ. Σαγιάνος.

Δεν υπάρχει θέμα τρομοκρατικής ενέργειας

Στο τροχαίο δυστύχημα, που συνέβη το απόγευμα της 17ης Σεπτεμβρίου λίγο έξω από τη Βεγγάζη, έχασαν τη ζωή τους ένα στέλεχος του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, δύο νοσηλεύτριες του Υγειονομικού των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και τα δύο νεαρά παιδιά που προσέφεραν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους ως μεταφραστές.

Ερωτηθείς για ποιο λόγο το φορτηγάκι της οικογένειας που έπεσε πάνω στο όχημα της ελληνικής αποστολής είχε και δεύτερη δεξαμενή με καύσιμο απάντησε ότι αυτό είναι κάτι που συνηθίζεται στη χώρα που βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο. «Ήταν κακιά στιγμή. Δεν υπάρχει θέμα τρομοκρατικής ενέργειας. Αυτά τα πράγματα δεν συμβαίνουν στην ανατολική Λιβύη» εκτίμησε ο κ. Σάγιάνος. Όπως τόνισε ο δρόμος όπου συνέβη η μοιραία σύγκρουση ήταν ασφάλτινος και το βίντεο που δείχνει το λεωφορείο να φλέγεται έχει εκτραπεί εκτός δρόμου. «Στο αεροδρόμιο μας υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Κυβέρνησης, ο πρέσβης της Λιβύης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στρατιώτες που μετέφεραν τα ανθρωπιστική βοήθεια» συμπλήρωσε.

Ήταν περίπου στο μέσον της διαδρομής

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην αλλαγή του επιχειρησιακού σχεδίου και την προσγείωση του C-130 στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης, όπου υπάρχουν αποθήκες για τη συλλογή του ανθρωπιστικού υλικού. Μιλώντας για το λεωφορείο στο οποίο επιβιβάστηκε η ελληνική αποστολή τόνισε ότι ήταν καινούργιο με Λίβυο οδηγό, το οποίο συνοδευόταν από δύο τζιπ. «Ήταν σχεδόν στο μέσον της διαδρομής» δήλωσε ο κ. Σαγιάνος ενώ όσον αφορά το πρόβλημα στην επικοινωνία τόνισε ότι τα δορυφορικά τηλέφωνα που είχαν μαζί τους κάηκαν. «Η πληροφόρηση ήταν πολύ συγκεχυμένη. Αρχίσαμε να παίρνουμε ενημέρωση όταν τους πήγαν στο νοσοκομείο και είχε επαφή ο Έλληνας στρατιωτικός ακόλουθος. Αρχικά μάθαμε ότι υπήρχαν τρεις γυναίκες καμένες. Τη συνολική εικόνα την είχαμε στις 21:30 το βράδυ (σ.σ. της Κυριακής) όταν άρχισαν να φτάνουν τα ασθενοφόρα» αποκάλυψε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σχολείου Βεγγάζης.

Μιλώντας για τις τραγικές στιγμές που ακολούθησαν εξήγησε ότι υπήρξε μια τεράστια κινητοποίηση προκειμένου να μεταφερθούν στην Ελλάδα τα θύματα και οι τραυματίες της τραγωδίας.