Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στον Λευκό Οίκο στο ενδεχόμενο η Ουάσινγκτον να απαιτήσει από το Πεκίνο να καταβάλλει δισεκατομμύρια δολάρια ως αποζημιώσεις για τη ζημία που προκαλεί στις ΗΠΑ η πανδημία του κορονοϊού, θυμίζοντας ότι ο SARS-CoV-2 εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην πόλη Ουχάν της κεντρικής Κίνας.

«Δεν είμαστε ευχαριστημένοι με την Κίνα», επανέλαβε ο Ρεπουμπλικάνος, «η ασθένεια θα μπορούσε να είχε σταματήσει στην πηγή της και να μην εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο».

«Υπάρχουν πολλοί τρόποι» που η Κίνα μπορεί να «λογοδοτήσει, διεξάγουμε πολύ σοβαρή έρευνα» για το θέμα αυτό, πρόσθεσε ο Τραμπ.

Μια δημοσιογράφος απηύθυνε στον αμερικανό πρόεδρο ερώτηση σχετικά με κύριο άρθρο της γερμανικής εφημερίδας Bild στο οποίο διατυπωνόταν η αξίωση το Πεκίνο να καταβάλλει στο Βερολίνο 165 δισεκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση.

«Μιλάμε για πολύ περισσότερα χρήματα», απάντησε ο μεγιστάνας. «Δεν έχουμε ακόμη καταλήξει στο οριστικό ποσό, αλλά είναι πολύ υψηλό», πρόσθεσε. «Δεν υπήρξαν ζημίες μόνο στις ΗΠΑ, αλλά σε όλο τον κόσμο», επέμεινε.

«Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τους ανθρώπους που θυσιάστηκαν εξαιτίας μιας ανικανότητας, ή πιθανόν κάποιου άλλου πράγματος, ενώ προσπαθούσαν να προστατεύσουν τον κόσμο», είπε ακόμη ο αμερικανός πρόεδρος.

Παράλληλα, Ο Τραμπ δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στον Λευκό Οίκο ότι ουδέποτε εξέτασε το ενδεχόμενο αναβολής των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

«Ουδέποτε σκέφτηκα να αλλάξω την ημερομηνία (…). Γιατί να το έκανα αυτό;» είπε ο δισεκατομμυριούχος Ρεπουμπλικάνος.

Προ ημερών, ο Δημοκρατικός αντίπαλος του προέδρου, ο Τζο Μπάιντεν, είχε προβλέψει πως ο ένοικος του Λευκού Οίκου θα επιδίωκε την αναβολή των εκλογών.

«Αυτή είναι απλά προπαγάνδα», αντέτεινε ο Τραμπ.

Τέλος, Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο την επιθυμία του να δει «πολλά» σχολεία στις ΗΠΑ να ανοίγουν ξανά ως το τέλος της εκπαιδευτικής περιόδου, πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές, αναγνωρίζοντας πάντως ότι η απόφαση γι’ αυτό επαφίεται στους κυβερνήτες των πολιτειών.

«Νομίζω ότι θα δούμε πολλά σχολεία να ξανανοίγουν, ακόμα κι αν είναι μόνο για μια σύντομη περίοδο, κι αυτό θα είναι καλό», έκρινε. Οι νέοι «μοιάζουν να τα πηγαίνουν καλά» ακόμα κι όταν προσβάλλονται από τον κορονοϊό, είπε ακόμη ο δισεκατομμυριούχος Ρεπουμπλικάνος.

Τα περισσότερα σχολεία στις ΗΠΑ έχουν κλείσει εδώ κι εβδομάδες, στο πλαίσιο των μέτρων για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του covid-19, κάτι που, όπως και αλλού στον κόσμο, περιπλέκει τη ζωή πολλών γονιών οι οποίοι είναι ταυτόχρονα υποχρεωμένοι να εργάζονται εξ αποστάσεως στο σπίτι.

Με βάση τη στρατηγική που έχει προτείνει ο Λευκός Οίκος, τα σχολεία θα ανοίξουν σε δεύτερο χρόνο, περίπου δεκαπέντε ημέρες αφού ξαναρχίσουν οι υπόλοιπες δραστηριότητες. Ο Ντόναλντ Τραμπ ωστόσο φάνηκε να ανατρέπει το χρονοδιάγραμμα αυτό. «Ξέρω ότι ορισμένοι κυβερνήτες δεν είναι ακόμη έτοιμοι να ξανανοίξουν τις πολιτείες τους, αλλά ίσως να είναι διατεθειμένοι να ξανανοίξουν τα σχολεία τους, είναι επιλογή τους», είπε.

Οι μαθητές σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες ήδη επέστρεψαν στις τάξεις τους, για παράδειγμα στη Δανία και στη Νορβηγία, και άλλοι θα τους ακολουθήσουν, όπως αυτοί στη Γαλλία και στην Ολλανδία, από την 11η Μαΐου.

Όμως παρά τις προφυλάξεις που ανακοινώνονται και τις διαβεβαιώσεις που δίνονται, γονείς και εκπαιδευτικοί ανησυχούν και το Παρίσι αναγκάστηκε να ανακοινώσει ότι η επιστροφή στα σχολεία θα γίνει σε εθελοντική βάση.

Πηγή: newsbeast.gr