Σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ημερήσια ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας, το απόγευμα της Τετάρτης, τόνισε πως ο Απρίλιος είναι κρίσιμος μήνας σε ότι αφορά τη διαχείριση της κρίσεως που έχει φέρει μαζί του ο κορονοϊός και αναφέρθηκε στις μέρες του Πάσχα.

«Εξαρχής τονίζουμε ότι πρέπει να τηρηθούν τα μέτρα. Ο Απρίλιος είναι κρίσιμος μήνας. Το Πάσχα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Θα πρέπει να προστατεύσουμε την ύπαιθρο και τους ηλικιωμένους. Είναι σημαντικό να μείνουμε προσηλωμένοι στον στόχο ιδιαίτερα τις μέρες του Πάσχα» δήλωσε.

Για να ελεγχθούν οι τυχόν απείθαρχοι εκδρομείς τις μέρες αυτές έχει τεθεί ήδη από χθες 08/04/2020, σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο της Ελληνικής Αστυνομίας το οποίο αν δεν καταφέρει να συμμορφώσει τους πολίτες θα κλιμακωθεί.

«Εφόσον κριθεί απαραίτητο θα χρησιμοποιηθεί όλος ο τεχνικός εξοπλισμός και ο στόλος. Εμείς δεν έχουμε σκοπό να παρακολουθούμε τον κόσμο» τονίζουν σε κάθε ύφος και κάνουν ξεκάθαρο πως εξαρτάται από τους πολίτες.

Την Τρίτη, πραγματοποιήθηκε μεγάλη σύσκεψη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στην οποία συμμετείχαν αξιωματικοί της Τροχαίας. Στο τραπέζι έπεσαν οι χάρτες όπου σημειώθηκαν όλες οι πιθανές διαδρομές του οδικού δικτύου, συμπεριλαμβανομένων και των παραδρόμων, όπου θα μπορούν ενδεχομένως να ακολουθήσουν οι οδηγοί.

Με τις εκτιμήσεις των ειδικών, να κάνουν λόγο, πως όσοι θελήσουν να παραβούν τα περιοριστικά μέτρα τα οποία έχουν τεθεί σε εφαρμογή ώστε να βρεθούν στα χωριά τους, θα το τολμήσουν στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας και όχι στο τέλος της όπως γίνεται παραδοσιακά, ξεκίνησαν τα «μπλόκα» στο οδικό δίκτυο από χθες στις 18.00 το απόγευμα.

Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για την αποτροπή των απείθαρχων ταξιδιωτών που θα επιχειρήσουν εν όψει Πάσχα να κινηθούν προς την επαρχία συμπεριλαμβάνει drones, ελικόπτερα, και όλο τον τεχνικό εξοπλισμό που έχει η Αστυνομία στη διάθεση της. Όλα αυτά όμως θα χρησιμοποιηθούν εφόσον κριθεί απαραίτητο και υπάρξει αυξημένη κίνηση.

Η αστυνομική παρουσία θα είναι έντονη καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας αλλά και της νύχτας (καθώς δεν αποκλείεται κάποιοι να προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν το σκοτάδι ώστε να βρεθούν στην επαρχία) σε κάθε οδικό δίκτυο και στις παρακαμπτηρίους.

Οι Αστυνομικοί θα ελέγχουν κάθε οδηγό ώστε να βεβαιώνονται ότι φέρει τα απαραίτητα δικαιολογητικά που πιστοποιούν την μετακίνηση του.

Για να μπορέσουν να το καταφέρουν αυτό, θα τοποθετηθούν στα «μπλόκα» τα ειδικά εμπόδια νερού (μπάρες γεμισμένες με νερό) ώστε να γίνει ελεγχόμενη η διέλευση τους.

Διπλάσια τα πρόστιμα στους παραβάτες

Από χθες στις 6 το απόγευμα στα διόδια σε όλη την επικράτεια και σε όλες τις διαδρομές που αφορούν σε εθνικές οδούς και στους παράδρομους σε εθνικούς περιφερειακούς δρόμους και σε συνδετήριους δρόμους από και προς τα αστικά κέντρα, η Ελληνική Αστυνομία εγκατέστησε σημεία ελέγχου των μετακινήσεων όλων των ιδιωτικής χρήσεως οχημάτων, αλλά και κάθε οχήματος σε 24ωρη βάση ενώ το Λιμενικό Σώμα πήρε εντολή και προχωρά σε αντίστοιχους ελέγχους σε όλους τους πορθμειακούς σταθμούς.

Όσον αφορά στα αεροδρόμια, στα λιμάνια, σε σιδηροδρομικούς σταθμούς και στα ΚΤΕΛ από χθες, επιτρέπεται μόνο η μετακίνηση των μονίμων κατοίκων προς τη φερόμενη βάση της Ε1 δήλωση της μόνιμης κατοικίας και χωρίς δυνατότητα επιστροφής μέχρι τη λήξη των γενικών μέτρων. Εξαιρούνται τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφλείας καθώς και το νοσηλευτικό προσωπικό, το προσωπικό της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και το τεχνικό προσωπικό κρίσιμων υποδομών του κράτους.

Οι συγκεκριμένοι έλεγχοι θα ισχύσουν μέχρι και τις 27 Απριλίου.

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε εχθές πως από το βράδυ της Τετάρτης εάν γίνεται καταχρηστικά μετακίνηση για αναψυχή θα διπλασιάζεται το πρόστιμο, δηλαδή θα φτάνει τα 300 ευρώ, θα αφαιρούνται οι πινακίδες και θα επιστρέφουν στη βάση τους οι παραβάτες.

«Τα περισσότερα μέτρα δεν είναι καινούργια. Η πλειοψηφία τα σέβεται. Το μόνο που αλλάζει είναι η αυστηροποίηση των μέτρων» διευκρίνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

«Εάν κάποιοι κάνουν χρήση άδειας και πάνε στα χωριά τους, με δική τους ευθύνη θα παραμείνουν εκεί» τόνισε σε αυστηρό ύφος.

Πηγή: newsbeast.gr