Είναι ο τελευταίος γνωστός επιζών του είδους του και δεν είχε εμφανιστεί εδώ και δύο χρόνια, προκαλώντας φόβους ότι είχε πεθάνει. Ωστόσο η πιο μοναχική νυχτερίδα (και ίσως το πιο μοναχικό ζώο) της Βρετανίας εθεάθη σε μια σπηλιά του Sussex. Με τους επιστήμονες να αισιοδοξούν ότι βρίσκεται σε αναζήτηση για ταίρι.

Ο «Μοναχικός Τζο» («Lonely Joe») όπως έχει ονομαστεί, είναι μία νυχτερίδα Τρανομυωτίδα (Myotis myotis ή greater mouse-eared bat) και εθεάθη τα Χριστούγεννα για πρώτη φορά μετά το 2019.

Το αρσενικό, το οποίο ανακαλύφθηκε ως μωρό το 2002, είναι ο τελευταίος γνωστός επιζών του είδους στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου προηγουμένως είχε κηρυχθεί εξαφανισμένο το 1992.

Η τοποθεσία του Μοναχικού Τζο παραμένει μυστική υπό το φόβο τουριστών

νυχτερίδα Τρανομυωτίδα

Η Dr Fiona Mathews, καθηγήτρια βιολογίας και πρόεδρος της Εταιρείας Θηλαστικών, κάλεσε το κοινό να προσέξει για νυχτερίδες Myotis myotis.

Είπε: «Θα μπορούσε να υπάρξει κάποια παρέα στο Sussex, το Hampshire ή το Dorset. Στην Ευρώπη βρίσκονται συχνά σε αρχοντικά σπίτια, κάστρα ή μεγάλους αχυρώνες».

Μεγαλώνοντας έως και 8 εκατοστά και ζώντας έως και 35 χρόνια, η Τρανομυωτίδα είναι το μεγαλύτερο από τα 11 είδη νυχτερίδων της Βρετανίας. Η τοποθεσία του Lonely Joe κρατείται μυστική λόγω φόβων ότι μπορεί να τον ενοχλήσουν τουρίστες.

Κελάρια κρασιών, κρυφοί διάδρομοι και σοφίτες θα ήταν τα πρώτα μέρη που θα έπρεπε να κοιτάξετε, αν ψάχνετε νυχτερίδες.

Μέχρι τη δεκαετία του 1970, μια αποικία με 20 νυχτερίδες επιβίωσε σε σήραγγες κάτω από το Δυτικό Σάσεξ, αλλά δεν αναπαρήχθη με επιτυχία και ο αριθμός τους μειώθηκε έως ότου το 2002 έμεινε μόνο μία και μοναχική νυχτερίδα, που πιστεύεται ότι ήταν η τελευταία ελπίδα για το είδος.

Πηγή: newsbeast.gr