Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ είχαν επανειλημμένα προειδοποιήσει τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για τους κινδύνους της επιδημίας του κορονοϊού τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, όμως τους υποβάθμιζε, ανέφερε σε άρθρο της χθες Δευτέρα η εφημερίδα Washington Post.

Οι προειδοποιήσεις αυτές, περισσότερες από δώδεκα συνολικά, περιλαμβάνονταν στα απόρρητα έγγραφα που παραδίδουν καθημερινά προς ενημέρωση στον Αμερικανό πρόεδρο οι υπηρεσίες πληροφοριών και περιείχαν μεταξύ άλλων προειδοποιήσεις για την εξάπλωση της COVID-19 στις ΗΠΑ.

Μάλιστα τον Ιανουάριο είχε δηλώσει ότι η εξάπλωση του ιού είναι υπό έλεγχο, ενώ λίγες εβδομάδες αργότερα προέβλεψε ότι τα κρούσματα θα μειώνονται καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι και η ζέστη. «Μέσα σε λίγες ημέρες τα κρούσματα θα μειωθούν σχεδόν στο μηδέν» είχε πει στις 26 Φεβρουαρίου.

Η Washington Post επικαλείται ως πηγές της, χωρίς να τους κατονομάζει, νυν και πρώην μέλη της κυβέρνησης.

Επί εβδομάδες σε αυτές τις καθημερινές ενημερώσεις καταγραφόταν η εξάπλωση του κορονοϊού, ενώ τα μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας προειδοποιούσαν τον Τραμπ ότι η Κίνα απέκρυπτε πληροφορίες για τη θνησιμότητα της COVID-19 και τον τρόπο εξάπλωσής της. Οι εκθέσεις υπογράμμιζαν επίσης τις πολύ σοβαρές επιπτώσεις αυτής της επιδημίας στον πολιτικό και οικονομικό τομέα.

Πρόσωπα από το περιβάλλον του Αμερικανού προέδρου που δεν κατονομάζονται δήλωσαν στην εφημερίδα ότι ο Τραμπ δεν διάβαζε αυτά τα έγγραφα και εκνευριζόταν ακόμη και όταν αναγκαζόταν να ενημερωθεί προφορικά σχετικά με την COVID-19.

Ο Τραμπ επέβαλε περιορισμούς στα ταξίδια προς την Κίνα προς τα τέλη Ιανουαρίου, αλλά περίμενε ως τις 13 Μαρτίου για να κηρύξει εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όταν οι αγορές κατέρρεαν και ο αριθμός των κρουσμάτων στη Νέα Υόρκη αυξανόταν ραγδαία.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Χόγκαν Γκίντλεϊ απάντησε στο δημοσίευμα της εφημερίδας με ανακοίνωση στην οποία διαψεύδει ότι ο Τραμπ καθυστέρησε να αντιδράσει στην κρίση.

«Ο πρόεδρος Τραμπ στάθηκε στο ύψος της μάχης ενάντια σε αυτή την κρίση λαμβάνοντας έγκαιρα, ιστορικά επιθετικά μέτρα για να προστατεύσει την υγεία, την περιουσία και την ευημερία του αμερικανικού λαού. Θα ξεπεράσουμε αυτή τη δύσκολη περίοδο και θα νικήσουμε αυτό τον ιό χάρη στην αποφασιστική του ηγεσία» τόνισε στην ανακοίνωση.

Μέχρι χθες Δευτέρα (27.04) στις ΗΠΑ είχαν καταγραφεί 988.197 κρούσματα της COVID-19 και 56.144 θάνατοι, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Πηγή: newsbeast.gr