Ο αρμόδιος για ενεργειακά θέματα υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Φράνσις Φάνον, ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα στο πλαίσιο της επίσκεψης του Μάικ Πομπέο, επισκέφθηκε το εργοτάξιο του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου IGB, στην Κομοτηνή.

Τον κ. Φάνον υποδέχθηκαν εκπρόσωποι της εργοδότριας εταιρείας ICGB και της κατασκευάστριας και τον ενημέρωσαν για την πρόοδο του έργου, το οποίο, όπως επισημαίνει η Άβαξ που έχει αναλάβει την κατασκευή του αγωγού, αναμένεται να αναβαθμίσει την ενεργειακή ασφάλεια και διασυνδεσιμότητα της ευρύτερης Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Την Ελληνική Πολιτεία εκπροσώπησε ο Κώστας Φραγκογιάννης, αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας.

Με την ολοκλήρωση του, ο αγωγός IGB, έργο προϋπολογισμού 145 εκατ. ευρώ πρόκειται να συνδέσει τον υφιστάμενο εθνικό αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου στην Κομοτηνή και το ελληνικό τμήμα του αγωγού Trans Adriatic (TAP) με τον υπάρχοντα αγωγό μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου κοντά στη Βουλγαρική πόλη της Stara Zagora.

Το μήκος του αγωγού είναι 182 χιλιόμετρα, έχει διάμετρο 32 ίντσες και η ετήσια δυναμικότητά του θα ανέρχεται σε 3 δισ. κυβικά μέτρα αερίου με κατεύθυνση από Ελλάδα προς Βουλγαρία.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, εκπρόσωπος της ΑΒΑΞ ανέφερε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Χαιρόμαστε ιδιαίτερα για την ευκαιρία να υποδεχθούμε τον κ. Φάνον. Το ενδιαφέρον διεθνών αξιωματούχων επιβεβαιώνει τη σημασία αυτού του έργου όχι μόνο για την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, αλλά για την ενεργειακή διασύνδεση όλης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Παρά τις δυσκολίες που προκαλεί η πανδημία παγκοσμίως, στην ΑΒΑΞ δεσμευόμαστε να επεκτείνουμε το ιστορικό επιτυχημένων έργων υποδομής, με τη βοήθεια και τη στενή συνεργασία της εργοδότριας ICGB».

(Φωτογραφία αρχείου)

Πηγή: newsbeast.gr