Τι ρόλο μπορεί να έχει ένα ενυδρείο σε ένα εργοστάσιο αυτοκινήτων; Όχι κάτι το ιδιαίτερο αν δει κανείς επιφανειακά το θέμα. Η Jeep, όμως, αναζητώντας πάντα τρόπους να υποστηρίξει την προστασία του περιβάλλοντος, βρήκε έναν ξεχωριστό τρόπο για να ευαισθητοποιήσει τους εργαζόμενους της για την προστασία των υδάτινων πόρων. Στη μονάδα παραγωγής στο Warren, στο Ντιτρόιτ των ΗΠΑ, η εταιρία σταδιακά μείωσε τη χρήση χημικών, αλλά και τη χρήση νερού. Εκτός από το συνολικά χαμηλότερο περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα του εργοστασίου, λόγω αυτών των ενεργειών, παράλληλα αυξήθηκε κατακόρυφα η δυνατότητα ανακύκλωσης του νερού που χρησιμοποιείται σε διάφορες φάσεις της παραγωγής.

Για να γίνει εμφανές το κέρδος από αυτές τις πρακτικές, στην είσοδο του εργοστασίου δημιουργήθηκε ένα ενυδρείο χωρητικότητας 375 λίτρων, το οποίο τροφοδοτείται από το νερό που έχει πριν χρησιμοποιηθεί στη μονάδα παραγωγής. Το νερό δεν φαίνεται απλά καθαρό, αλλά είναι απολύτως κατάλληλο για να φιλοξενήσει μια πλούσια συλλογή ψαριών που απολαμβάνουν να βλέπουν οι εργαζόμενοι και οι επισκέπτες του εργοστασίου. Η περιοχή γύρω από το Warren περιβάλλεται από λίμνες και το ενυδρείο της Jeep αποτελεί μια πολύ καλή υπενθύμιση για το πόσο σημαντικό είναι οι βιομηχανικές δραστηριότητες να βρίσκονται σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον.

Γενικότερα, μονάδες της FCA σε όλο τον κόσμο αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες με στόχο να υποστηρίξουν την προστασία του περιβάλλοντος και τις τοπικές κοινότητες, όπως για παράδειγμα στη Βερόνα της Ιταλίας το εργοστάσιο που κατασκευάζει συστήματα μετάδοσης, δημιούργησε στους χώρους γύρω από τις εγκαταστάσεις του ένα πλούσιο οικοσύστημα με μεγάλη βιοποικιλότητα που επισκέπτονται εκπαιδευτικά ιδρύματα, οι εργαζόμενοι και γενικότερα οι κάτοικοι της πόλης. Αντίστοιχα στις Ινδίες, η ιταλική εταιρία ανέλαβε πρωτοβουλίες για την προστασία των υδάτινων πόρων και την παροχή ύδρευσης σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, ενώ στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος βοηθήθηκαν 144 σχολεία στα οποία φοιτούν περισσότεροι από 18.700 μαθητές, να αποκτήσουν πρόσβαση σε υπηρεσίες ύδρευσης που βελτίωσαν δραματικά τις συνθήκες υγιεινής.

Νίκος Τσάδαρης

Πηγή: newsbeast.gr