Η Ουκρανία έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο πρακτόρων και υποστηρικτών της εντός της Ρωσίας που εργάζονται για να πραγματοποιήσουν δολιοφθορές εναντίον ρωσικών στόχων και έχει αρχίσει να τους παρέχει drones για να σκηνοθετούν επιθέσεις.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο CNN πως πιστεύουν ότι αυτοί οι φιλοουκρανοί πράκτορες εντός της Ρωσίας πραγματοποίησαν την επίθεση με drone στο Κρεμλίνο στις αρχές Μαΐου, εκτοξεύοντας drones από το εσωτερικό της Ρωσίας και όχι από την Ουκρανία.

Θυμίζουμε πως η εφημερίδα New York Times είχε γράψει πριν ένα μήνα πως η επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος, που πραγματοποιήθηκε εναντίον του Κρεμλίνου, ήταν πιθανόν ενορχηστρωμένη από κάποια από τις ειδικές στρατιωτικές μονάδες της Ουκρανίας ή από την υπηρεσία πληροφοριών της. Η εκτίμηση της εφημερίδας βασίστηκε σε υποκλαπείσες ρωσικές και ουκρανικές επικοινωνίες.

Το Κρεμλίνο τότε ανέφερε πως

Τo CNN αναφέρει πως δεν είναι σαφές εάν άλλες επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες -συμπεριλαμβανομένης μιας με στόχο μια κατοικημένη περιοχή κοντά στη Μόσχα και μια άλλη επίθεση σε διυλιστήρια πετρελαίου στη νότια Ρωσία- εξαπολύθηκαν επίσης από το εσωτερικό της Ρωσίας ή διεξήχθησαν από αυτό το δίκτυο φιλοουκρανών.

Ωστόσο, αξιωματούχοι των ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Ουκρανία έχει αναπτύξει πυρήνες προβοκάτσιας εντός της Ρωσίας που αποτελούνται από ένα μείγμα φιλοουκρανών υποστηρικτών και πρακτόρων καλά εκπαιδευμένων σε αυτού του είδους τον πόλεμο.

Θεωρούν, μάλιστα, ότι η Ουκρανία τους παρέχει drones ουκρανικής κατασκευής, ενώ δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στο CNN ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι κάποια από αυτές τις επιθέσεις έχει πραγματοποιηθεί χρησιμοποιώντας drones που παρέχονται από τις ΗΠΑ.

Οι αξιωματούχοι δεν μπορούσαν να πουν με βεβαιότητα πώς η Ουκρανία κατάφερε να μεταφέρει τα drones πίσω από η γραμμή του εχθρού, αλλά δύο από τις πηγές εξήγησαν ότι έχει δημιουργήσει καλά εδραιωμένες διαδρομές λαθρεμπορίου που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αποστολή drones ή εξαρτημάτων drone στη Ρωσία.

Ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος πληροφοριών σημείωσε ότι τα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας είναι τεράστια και πολύ δύσκολο να ελεγχθούν, γεγονός που τα καθιστά επισφαλή για λαθρεμπόριο -κάτι που, σύμφωνα με το ίδιο, οι Ουκρανοί έκαναν το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας που βρίσκονταν σε πόλεμο με τις φιλορωσικές δυνάμεις.

«Πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη ότι αυτή είναι μια περιφερειακή περιοχή της Ρωσίας. Η επιβίωση είναι το πρόβλημα όλων, επομένως τα μετρητά κάνουν θαύματα», είπε ο αξιωματούχος.

Το ποιος ακριβώς ελέγχει αυτά τα περιουσιακά στοιχεία είναι επίσης ασαφές, είπαν οι πηγές στο CNN, αν και Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι εμπλέκονται στοιχεία εντός της κοινότητας πληροφοριών της Ουκρανίας. Ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχει θέσει γενικές παραμέτρους για το τι επιτρέπεται να κάνουν οι υπηρεσίες πληροφοριών και ασφαλείας, αλλά δεν απαιτείται για κάθε επιχείρηση η υπογραφή του πράγμα που σημαίνει πως μπορεί και να μην γνώριζε καθόλου την επίθεση με τα drone στο Κρεμλίνο. Άλλωστε ο ίδιος αρνήθηκε οποιαδήποτε επίθεση από την Ουκρανία με στόχο τον Ρώσο ομόλογό του λέγοντας: «Δεν επιτεθήκαμε στον Πούτιν. Τον αφήνουμε για το δικαστήριο. Πολεμάμε στο έδαφός μας, υπερασπιζόμαστε τα χωριά και τις πόλεις μας», τόνισε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ελσίνκι με ηγέτες βορειοευρωπαϊκών χωρών.

Κληθείς για σχόλιο, ένας εκπρόσωπος του επικεφαλής της ουκρανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας δήλωσε στο CNN ότι οι μυστηριώδεις εκρήξεις και οι επιθέσεις με drone εντός της Ρωσίας θα συνεχιστούν.

Πηγή: newsbeast.gr