Την άμεση ευρωπαϊκή αντίδραση και καταδίκη «των προκλητικών ενεργειών της τουρκικής κυβέρνησης, που προσβάλλουν τους απανταχού χριστιανούς», ζητά με κατεπείγουσα ερώτησή της προς την Κομισιόν η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη.

Συγκεκριμένα, η ευρωβουλευτής της ΝΔ υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση Ερντογάν έχει επαναφέρει για ακόμα μια φορά τη συζήτηση για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος, καθώς «ο Τούρκος Πρόεδρος ανακοίνωσε την οργάνωση τελετής στο χώρο της Αγίας Σοφίας, με αφορμή τον εορτασμό για την επέτειο από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, αναγγέλλοντας το διάβασμα προσευχής με αποσπάσματα του Κορανίου και την πραγματοποίηση σχετικού προσκυνήματος».

Πρόκειται, αναφέρει στην ερώτησή της η κ. Βόζεμπεργκ, για «μια άκρως προκλητική κίνηση, που αγνοεί εσκεμμένα και για πολλοστή φορά τον διεθνώς αναγνωρισμένο χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας ως ιστορικού χώρου και ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ την ίδια στιγμή -προσθέτει η κ. Βοζεμπεργκ- «η τουρκική κυβέρνηση, κλιμακώνοντας την πρόκληση, θα πραγματοποιήσει υπερπτήση μη επανδρωμένου drone κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο με την κωδική ονομασία “1453ΤΒ2”, ημερομηνία Άλωσης της Κωνσταντινούπολης».

Η κ. Βόζεμπεργκ ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εάν έχει λάβει γνώση αυτών των περιστατικών, που αλλοιώνουν το χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας, ως παγκόσμιου Συμβόλου της Χριστιανοσύνης, αλλά και εάν «προτίθεται να αντιδράσει άμεσα και να καταδικάσει τις προκλητικές ενέργειες της τουρκικής κυβέρνησης».

Πηγή: newsbeast.gr