Για τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ, τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τις πρόσφατες προκλήσεις της Τουρκίας κουβέντιασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας με τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιατ κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν σήμερα.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε τη στήριξη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε κάθε πρωτοβουλία για ειρήνη στην Ουκρανία, στην εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της χώρας και στην εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ. Υπογράμμισε ότι μεσοπρόθεσμα, στόχος πρέπει να είναι η καθιέρωση μιας πανευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας και ελέγχου εξοπλισμών που να συμπεριλαμβάνει τη Ρωσία, στη βάση των αρχών του ΟΑΣΕ και της Ευρωπαϊκής Χάρτας Ασφαλείας.

Παράλληλα, τόνισε τη στήριξή του στην περαιτέρω προώθηση του Στρατηγικού Διαλόγου για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις σε αμοιβαία επωφελή βάση.

Επανέλαβε ωστόσο τη διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ με την αναθεώρηση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας, καθώς δεν πραγματοποιείται όπως είπε, σε αμοιβαία επωφελή βάση και αποδυναμώνει τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή. Θυμίζουμε ότι ανάλογη θέση εξέφρασε και προχθές μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Τέλος, τόνισε την σημασία που έχει η αμερικανική πίεση προς την Τουρκία, προκειμένου να τερματίσει τις προκλητικές δηλώσεις και παραβιάσεις και να προχωρήσει σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις ύφεσης, με ορίζοντα την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ στη Χάγη.

Πηγή: newsbeast.gr