Όλοι οι ένοικοι και το προσωπικό των κέντρων φροντίδας της Αγγλίας θα έχουν κάνει τη διαγνωστική εξέταση για τον κορονοϊό μέχρι τον Ιούνιο, ενώ σε κάθε κέντρο θα οριστεί ένας κλινικός υπεύθυνος, και θα γίνονται καθημερινές αξιολογήσεις για την κατάσταση στους χώρους αυτούς, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, στη σημερινή ενημέρωση της κυβέρνησης για την πανδημία.

Όπως είπε, όλοι οι ένοικοι και το προσωπικό των κέντρων φροντίδας, είτε έχουν συμπτώματα είτε όχι, εξετάζονται ήδη, και μέχρι τον Ιούνιο θα έχουν εξεταστεί όλοι. Επικαλούμενος στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS) δήλωσε ότι τον Απρίλιο πέθαναν 31.203 άνθρωποι σε κέντρα φροντίδας, εκ των οποίων οι 11.560 είχαν κορονοϊό, αλλά και ότι τα δύο τρίτα των κέντρων (64%) δεν είχαν καθόλου περιστατικά.

Ο αριθμός νέων θανάτων από κορονοϊό που ανακοίνωσε για το τελευταίο 24ωρο το υπουργείο Υγείας σε όλους τους χώρους, είναι 384, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 33.998. Την τελευταία εβδομάδα σημειώθηκε πτώση 13% στους νοσηλευόμενους. Χθες πραγματοποιήθηκαν 133.784 διαγνωστικά τεστ.

Σύμφωνα με τον Ματ Χάνκοκ, η χώρα έχει ξεπεράσει την κορύφωση της πανδημίας και ο αριθμός θανάτων μειώνεται καθημερινά, με αποτέλεσμα να είναι σε θέση να προχωρήσει στο τρίτο επίπεδο του συναγερμού για τον κορονοϊό.

Η αναπληρώτρια ιατρική επικεφαλής της Αγγλίας, Τζένι Χάρις, δήλωσε ότι ο δείκτης αναπαραγωγής του ιού υπολογίζεται αυτή τη στιγμή μεταξύ του 0,7 και του 1. Αναφέρθηκε στα στοιχεία του ONS ότι περίπου 148.000 άτομα στην Αγγλία υπολογίζεται ότι είχαν τον ιό κατά το διάστημα από τις 27 Απριλίου έως τις 10 Απριλίου, αριθμός που αντιστοιχεί κατά μέσο όρο στο 0,27% του πληθυσμού της χώρας. Η Χάρις σημείωσε ότι παρά την μεγάλη αύξηση του αριθμού των διαγνωστικών εξετάσεων, ο αριθμός των νέων περιστατικών συνεχίζει να μειώνεται, όπως επίσης οι εισαγωγές σε νοσοκομεία και οι θάνατοι σε όλους τους χώρους. Τόνισε ακόμη ότι χρησιμοποιείται μόνο το 19% των κλινών στις μονάδες εντατικής.

Αν επιβληθεί καραντίνα 14 ημερών στους ταξιδιώτες, η Virgin Atlantic δεν μπορεί να ξεκινήσει πτήσεις πριν από τον Αύγουστο

Η αεροπορική εταιρεία Virgin Atlantic, που αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού, προειδοποίησε σήμερα ότι δεν θα επαναλάβει τις πτήσεις της πριν από τον Αύγουστο, το νωρίτερο, στην περίπτωση που επιβληθεί καραντίνα στους ταξιδιώτες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Αποφασίζοντας καραντίνα δύο εβδομάδων για κάθε ταξιδιώτη που φτάνει στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κυβέρνηση υιοθετεί μια προσέγγιση η οποία θα εμποδίσει την επανέναρξη των πτήσεων», εκτιμά σε ανακοίνωσή της. «Με αυτούς τους περιορισμούς, απλούστατα δεν θα υπάρχει αρκετή ζήτηση (..) και είναι ελάχιστες οι πιθανότητες να ξαναρχίσουμε τις επιβατικές πτήσεις πριν από τον Αύγουστο, το νωρίτερο», εξηγεί η εταιρεία που ίδρυσε ο Ρίτσαρντ Μπράνσον.

Όλες οι βρετανικές αεροπορικές εταιρείες πνέουν τα μένεα για αυτό το μέτρο και σε επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον τον καλούν να ανακαλέσει αυτήν την απόφαση γιατί η 14ημερη καραντίνα των ταξιδιωτών «θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο μια ήδη κρίσιμη κατάσταση» για τον τομέα.

Την Δευτέρα ο Γουίλι Γουόλς, ο διευθυντής της IAG, της μητρικής εταιρείας της British Airways, είπε ότι η αρχική σκέψη ήταν να ξεκινήσουν και πάλι οι πτήσεις τον Ιούλιο αλλά τώρα θα πρέπει να αναθεωρήσει αυτήν την απόφαση, λόγω της καραντίνας.

Η Ισπανία ξεκίνησε ήδη να ελέγχει τους ταξιδιώτες που φτάνουν από το εξωτερικό ενώ η Ιρλανδία ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα παρόμοια μέτρα με εκείνα του Ηνωμένου Βασιλείου για όσους φτάνουν στα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της.

Πηγή: newsbeast.gr