Έκκληση προς τους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες που δίνονται από τις υγειονομικές αρχές απευθύνει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας  σε μήνυμά του μέσω του δημοτικού τηλεοπτικού σταθμού TV100, μέσω του οποίου ενημερώνει για τα μέτρα που έχει λάβει ο δήμος για την πρόληψη της διασποράς του κορονοϊού.

«Με σύνεση, με αίσθημα ευθύνης πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να περιορίσουμε την εξάπλωση αυτής της πανδημίας. Είναι απολύτως απαραίτητο να ακολουθήσουμε τις οδηγίες που δίνονται», τονίζει στο μήνυμά του ο δήμαρχος, αναγνωρίζοντας «τις επιπτώσεις στην οικονομία, στη ζωή της πόλης από αυτές τις εξελίξεις», αλλά και την ανάγκη «να αλλάξουμε την καθημερινότητα μας» και «οι κανόνες υγιεινής είναι απαραίτητο να τηρούνται από όλους».

Οι ενέργειες στις οποίες προέβη η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης για να προφυλάξει δημότες, υπαλλήλους κι επισκέπτες περιλαμβάνουν:

-Απολυμάνσεις και ψεκασμούς σε όλα τα δημοτικά κτίρια, τα σχολεία, τα ΚΕΠ, τα ΚΑΠΗ, και πολλούς δημόσιους χώρους, όπως νοσοκομεία και δικαστήρια.

-Προμήθεια μέσων ατομικής προστασίας (μάσκες, αντισηπτικά, στολές) για όλους τους εργαζόμενους του Δήμου

-Ενημέρωση του υπαλληλικού προσωπικού, τοποθέτηση γυάλινων προστατευτικών γκισέ για την επαφή με το κοινό

-Διανομή και ανάρτηση στο διαδίκτυο ενημερωτικού υλικού σε κάθε κτήριο, τοποθέτηση αφισών στις στάσεις του ΟΑΣΘ

-Αξιοποίηση του προσωπικού του Δήμου. Όσοι δεν έχουν το σύνηθες αντικείμενο εργασίας λόγω των ημερών θα καλύψουν άλλες ανάγκες του Δήμου, σε θέσεις οι οποίες παρέχουν υπηρεσίες στους πολίτες.

-Λειτουργία από τη Δευτέρα πλήρως στελεχωμένου τηλεφωνικού κέντρου στο 2313 317777 για οποιαδήποτε ενημέρωσης

-Διακοπή της επιβολής βεβαίωσης παραβάσεων από τη Δημοτική Αστυνομία, και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του Δήμου.

-Παράταση σε όλες τις προθεσμίες για καταβολή ανταποδοτικών ή άλλων τελών όπου υπάρχει υποχρέωση από δημότες και επαγγελματίες για αυτή την περίοδο

-Καθιέρωση ηλεκτρονικής υποβολής των αιτημάτων Τέλους Ακίνητης Περιουσίας.

-Έναρξη από 14/3 φροντιστηριακών μαθημάτων μέσω της TV100 σε συνεργασία με εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς για τους μαθητές της Κεντρικής Μακεδονίας

-Προσωπικό του Δήμου ενημερώνει τα καταστήματα της πόλης πόρτα πόρτα ώστε όλοι στη Θεσσαλονίκη είναι ενήμεροι για τους τρόπους προφύλαξης.

«Η Θεσσαλονίκη θα παραμένει καθαρή και ασφαλής. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, οι υπηρεσίες του Δήμου, η Διοίκηση, θα λειτουργούν – είναι κάτι για το οποίο δεσμεύομαι, δεσμευόμαστε», διαβεβαιώνει ο κ. Ζέρβας, και κάνει έκκληση «στους Δημότες μας να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, τις όποιες επαφές τους με το Δήμο, να γίνονται μόνο σε έσχατη ανάγκη».

«Κανείς δε βρίσκεται σε καθεστώς διακοπών. Δεν είναι περίοδος για να κλείσουμε εκκρεμότητες μας! Βρισκόμαστε σε μια έκτακτη κατάσταση. Και είναι στο χέρι μας να τα καταφέρουμε και να αποφύγουμε τα χειρότερα. Αποφεύγουμε άσκοπο συνωστισμό. Τηρούμε όλους τους κανόνες υγιεινής. Εφόσον δεν υπάρχει ανάγκη. Μένουμε στα σπίτια μας», τονίζει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.