Αύξοντες αριθμούς των κρουσμάτων κορονοϊού έχουν αρχίσει να δημοσιεύουν τη Δευτέρα (16/03) οι υγειονομικές υπηρεσίες στη Νότιο Ασία, κάτι που σημαίνει ότι αυξάνονται αντιστοίχως και οι πιθανότητες μίας ταχείας μετάδοσης της πανδημίας λόγω της ανεπάρκειας των ιατρικών μονάδων, σε μία περιοχή όπου κατοικεί το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού.

Μπορεί μεν η Νότια Ασία έως σήμερα να έχει πληγεί σχετικά ελαφρότερα από ό,τι η Κίνα, η Νότια Κορέα και το Ιράν, μολοταύτα τα μέτρα που ελήφθησαν στις δύο πρώτες από τις απαρχές της έξαρσης της νόσου, είναι απίθανο να λειτουργήσουν στην περιοχή αυτή, με τις πολυπληθείς και φτωχές, με ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης ζώνες, εκτιμούν ειδικοί της υγείας.

«Συγκριτικά με τις προηγμένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα, θα είναι δύσκολο να επιβάλουμε εκεί την κοινωνική απόσταση, ιδίως στις περιοχές με τις παραγκουπόλεις. Το περιβάλλον της διαβίωσης είναι από μόνο του πολυπληθές και ενδεχομένως δεν θα είναι πρακτικό να τους ζητήσουμε να διατηρήσουν την ελάχιστη δυνατή απόσταση μεταξύ τους», τόνισε ο Γκιριντχάρα Ρ. Μπάμπου, επιδημιολόγος στο Ινδικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας στην πόλη Μπενγκαλούρου.

Το Πακιστάν ανακοίνωσε σήμερα μία απότομη αύξηση των κρουσμάτων, από 40 σε 94, σύμφωνα με τις στατιστικές του πρακτορείου Reuters, με την πλειονότητα των κρουσμάτων να προέρχονται από τη νότιο επαρχία Σιντχ, με ασθενείς που πρόσφατα είχαν ταξιδεύσει στο Ιράν, μία από τις χώρες που η πανδημία έχει πλήξει με ιδιαίτερη δριμύτητα.

Το Αφγανιστάν, του οποίου οι ιατρικές υποδομές έχουν καταστραφεί έπειτα από δεκαετίες ασταμάτητου πολέμου, με ανύπαρκτα κονδύλια και πλήρη αδυναμία να εφαρμόσει μία ενιαία και συνδυασμένη στρατηγική για την αναχαίτιση του ιού, είδε τα κρούσματα να αυξάνουν σε 21, με τα περισσότερα να εντοπίζονται στην επαρχία Χεράτ, η οποία συνορεύει με το Ιράν, από το οποίο χιλιάδες Αφγανοί επιστρέφουν καθημερινά, ορισμένοι επειδή απελαύνονται από τις αρχές της Τεχεράνης και άλλοι επειδή αναγκάζονται να επιστρέψουν λόγω της καταρρέουσας ιρανικής οικονομίας.

Στην πρωτεύουσα Καμπούλ, ο χονδρέμπορος Ματίν Νουζάι διαπίστωσε αιφνίδια άνοδο της ζήτησης και κατακόρυφη αύξηση των τιμών στα τρόφιμα κατά τις τελευταίες ημέρες, καθώς ο πανικός παρωθεί τους καταναλωτές να αγοράζουν κι αποθηκεύουν ποσότητες τροφίμων. «Εάν συνεχισθεί η ίδια κατάσταση, είμαι βέβαιος πως την ερχόμενη εβδομάδα δεν θα έχει μείνει φαγητό στην αγορά», σημείωσε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στη Σρι Λανκα ανακοινώθηκε πως τα θύματα σχεδόν διπλασιάσθηκαν από 10 σε 18, στις Μαλδίβες και στο Μπανγκλαντές καταμετρώνται 13 και 5 κρούσματα αντίστοιχα, ενώ στην Ινδία, ο απολογισμός ανέρχεται στα 110 κρούσματα.

Χθες, Κυριακή 15 Μαρτίου, ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, ζήτησε από τους ηγέτες της περιοχής να αναλάβουν δράση για την καταπολέμηση του κορονοϊού και πρόσφερε βοήθεια 10 εκατ. δολαρίων από την χώρα του, προκειμένου να μη διακοπεί το έκτακτο πρόγραμμα χρηματοδότησης στην περιοχή. Μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους του στη Νότιο Ασία, υποσχέθηκε πως θα συνεισφέρει σε ομάδες έκτακτης ανταπόκρισης για να αντιμετωπισθεί η κρίση.

Πηγή: newsbeast.gr