Ο λοιμωξιολόγος Χαράλαμπος Γώγος εξέφρασε την ανησυχία του για την χαλάρωση του κόσμου, ενώ μίλησε για τα 3 στάδια των θερινών lockdown.

«Χρειάζεται μια συνεχής επιδημιολογική επιτήρηση των “κόκκινων” χωρών σε κάθε φάση που θα αλλάζουν τα μέτρα. Γνωρίζουμε ότι θα ξεφύγουν κρούσματα και από τις ασφαλείς χώρες, μακάρι να μπορούσαμε να έχουμε ένα προφίλ για όλους τους τουρίστες, όμως αυτό είναι πολύ δύσκολο να συμβεί», ανέφερε στην ΕΡΤ ο κ. Γώγος.

Ο λοιμωξιολόγος ρωτήθηκε για τις εικόνες που είδαμε στη Μύκονο λέγοντας: «Δεν είναι μυθοπλασία, είναι πραγματικότητα, είναι ένα διαφορετικό καλοκαίρι και πάντα πρέπει να έχουμε το μυαλό μας σε πιθανότητα παρουσίας κρουσμάτων κορονοϊού. Εικόνες όπως αυτές που είδαμε πρέπει να αποφεύγονται. Είναι αφενός επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία και αφετέρου άσχημες για τον τουρισμό.

Αυτό το καλοκαίρι δεν πρέπει να στριμωχνόμαστε σε μπαρ και να χορεύουμε. Είμαι ο τελευταίος άνθρωπος που θα σπείρει φόβο και πανικό, όμως υπάρχει μια απίστευτη χαλάρωση. Οι μάσκες αραιώνουν τριγύρω, ακόμη και στο αεροδρόμιο ή στα ΜΜΜ κάποιοι δεν φορούν».

Τα 3 στάδια του τοπικού lockdown

Ο Χαράλαμπος Γώγος αναφέρθηκε και στο σχέδιο για το ενδεχόμενο lockdown σε τοπικό επίπεδο κατά την περίοδο του καλοκαιριού.

Αυτό θα συμβεί σε τρία στάδια με το πρώτο να είναι η καραντίνα σε ένα ξενοδοχείο, το δεύτερο οι περιορισμοί σε μια σειρά ξενοδοχείων που θα μεταφερθούν τουρίστες από πτήση ή πτήσεις με κρούσματα και το τρίτο στάδιο  η καραντίνα σε όλο το νησί.

Ο λοιμωξιολόγος εξήγησε ότι «φαντάζομαι ότι δεν θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο», αναφερόμενος στο γενικό lockdown για ένα νησί.