Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η δήλωση του υφυπουργού Παιδείας και καθηγητή Διεθνούς Δικαίου, Άγγελου Συρίγου, ότι είναι προς το συμφέρον μας να πάρει η Τουρκία τα F-16, «όχι τώρα, σε βάθος χρόνου, γιατί θέλουμε να ελέγχεται από τη Δύση».

Συγκεκριμένα ο Άγγελος Συρίγος, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, δήλωσε πως «εμείς θέλουμε να πάρει η Τουρκία τα F-16. Οχι τώρα… Σε βάθος χρόνου… Γιατί θέλουμε να ελέγχεται από τη Δύση».

Οπως εξήγησε ο κ. Συρίγος: «Φανταστείτε μια Τουρκία, η οποία έχει ρωσικά οπλικά συστήματα… δεν θα μπορούσε να τη σταματήσει κανένας στην επιθετικότητά της έναντι ημών. Ενώ τώρα, συγκρατείται ως ένα βαθμό. Παράλληλα το εμπάργκο όπλων που υπάρχει, μας δίνει τη δυνατότητα να καλύψουμε το χάσμα που δημιουργήθηκε την προηγούμενη δεκαετία, στα αμυντικά μας συστήματα».

Επιπλέον ο κ. Συρίγος εμφανίστηκε βέβαιος, ότι οι ΗΠΑ, δεν θα καταλήξουν σε απόφαση για την Τουρκία και τα f-16, πριν τις προεδρικές εκλογές στη γειτονική χώρα. «Δεν θα του κάνουν αυτό το δώρο του Ερντογάν. Θα περιμένουν να δουν τι θα γίνει με τις τουρκικές εκλογές και αφού ολοκληρωθούν θα δουν ποια θα είναι η επόμενη κατάσταση και θα προχωρήσουν», εκτίμησε ο κ. Συρίγος.

Οι δηλώσεις Συρίγου, προκάλεσαν αρχικά την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, που αποκάλεσε τον υφυπουργό Παιδείας, «λαγό του κ. Μητσοτάκη», κάνοντας λόγο για κοροϊδία και για «επικίνδυνη πολιτική του «πιστού και προβλέψιμου συμμάχου» των ΗΠΑ».

Πιο αναλυτικά ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Τον περασμένο Μάιο, δύο ημέρες πριν το ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας έθεσε στη Βουλή το θέμα της πώλησης F16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία και κάλεσε τον πρωθυπουργό να το θέσει στον Αμερικανό πρόεδρο.

Ο κ. Μητσοτάκης αντί να αποδεχθεί το αίτημα, κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι λέει ψέματα γιατί δήθεν δεν υπάρχει κανένα θέμα πώλησης F16 στην Τουρκία. Και βέβαια λίγες ημέρες αργότερα δεν τόλμησε καν να θέσει το θέμα δημόσια στον Αμερικανό Πρόεδρο.

Σήμερα ο Υφυπουργός Παιδείας κ Συρίγος, ως λαγός του κ Μητσοτάκη, προαναγγέλλει ότι «θέλουμε η Τουρκία να πάρει F16… διότι είναι προς το συμφέρον μας».

Η επικίνδυνη πολιτική του «πιστού και προβλέψιμου συμμάχου» των ΗΠΑ υπαγορεύει το να βαφτίζει ο κ Μητσοτάκης το κρέας ψάρι. Ωστόσο και η κοροϊδία έχει και τα όριά της».

Ο κ. Συρίγος απάντησε στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο υφυπουργός Παιδείας Αγγελος Συρίγος με δήλωσή του απάντησε στο ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα αποκάλεσε  τον ΣΥΡΙΖΑ κόμμα-λαγό και πέρασε στην αντεπίθεση.

Αναλυτικά η δήλωσή του

«Σχετικώς με τη δήλωσή μου ότι «μας συμφέρει μακροπρόθεσμα η Τουρκία να προμηθευθεί αμερικανικά F-16 ενώ παράλληλα τελεί υπό τον έλεγχο της Δύσεως» καθώς και τη σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, διευκρινίζω τα ακόλουθα:

1.Κάποια στιγμή, σε βάθος χρόνου η Τουρκία θα ξαναπάρει αεροπλάνα. Η πολεμική της αεροπορία είναι η αιχμή των επιθετικών της κινήσεων. Θεωρώ ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδος να προμηθευτεί η Τουρκία αυτά τα οπλικά συστήματα από την Δύση και ειδικότερα από την Αμερική με τους όρους που έχει αναφέρει επανειλημμένως ο γερουσιαστής Μενέντεζ. Συγκεκριμένα ο Μενέντεζ προτείνει να δοθούν τα F-16 στην Τουρκία υπό τον αυστηρό όρο να μην προβαίνουν σε υπερπτήσεις ελληνικών νησιών. Από όλες τις δυτικές χώρες που δύνανται να πουλήσουν στρατιωτικό εξοπλισμό στην Τουρκία, μόνον η αμερικανική γερουσία μπορεί να επιβάλλει τέτοιους αυστηρούς όρους και να ελέγχει την εφαρμογή τους. Αντιθέτως, εάν οι Τούρκοι επιλέξουν να προμηθευτούν ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη, είναι βέβαιον ότι δεν θα υπάρχουν τέτοιοι όροι. Επομένως, σε βάθος χρόνου μας συμφέρει να αγοράσουν οι Τούρκοι αμερικανικά F-16 υπό τους όρους που θα ορίσει η αμερικανική γερουσία.

2. Το κόμμα-λαγός μιλάει για λαγούς όταν ως κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Αντί όμως να ασχολούνται στον ΣΥΡΙΖΑ με σοβαρές και υπεύθυνες αναλύσεις, ας διορθώσουν την ιστοσελίδα τους που γράφει ακόμη ότι: «το ΝΑΤΟ συμβάλλει στην περιφερειακή και διεθνή αποσταθεροποίηση, θεσμοθετεί μια ανισομερή σχέση ισχύος μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης, συμμετέχει σε «ανθρωπιστικές επιχειρήσεις» που έχουν οδηγήσει στην έκρηξη των σημερινών κρίσεων στην περιοχή μας, προωθεί την στρατιωτικοποίηση της Ανατολικής Ευρώπης και της Μαύρης Θάλασσας και καλλιεργεί ψυχροπολεμικό κλίμα».

Αντιδράσεις ομογενών

Πάντως οι δηλώσεις του, προκάλεσαν και την έντονη αντίδραση των ομογενών στις ΗΠΑ, καθώς έγιναν τη στιγμή που προετοιμάζεται η «μητέρα των μαχών» που θα δοθεί στην επιτροπή εξωτερικών σχέσεων της αμερικανικής γερουσίας. Στις αρχές του 2023 αναμένεται να φτάσει το αίτημα της Τουρκίας για τα F-16 και ο  γερουσιαστής Μενέντεζ δεν έχει σταματήσει να υποστηρίζει ότι θα το μπλοκάρει.

«Αυτά ακούγονται από πράκτορες της Τουρκίας»

Ο επικεφαλής της οργάνωσης Hellenic Leaders (HALC) Έντι Ζεμενίδης απάντησε στον κ. Συρίγο μιλώντας στη δημοσιογράφο του OPEN, Αλεξία Τασούλη.

Ο κορυφαίος παράγοντας της Ομογένειας χαρακτήρισε «ανοησίες» τις δηλώσεις του κ. Συρίγου, λέγοντας μάλιστα ότι «τέτοια πράγματα ακούγονται μόνο από πράκτορες της Τουρκίας»!

Πρόσθεσε μάλιστα: «ευτυχώς τον κύριο Συρίγο δεν τον γνωρίζει κανένας στην Ουάσιγκτον, ξέρω ότι δεν εκφράζει την άποψη ούτε του πρωθυπουργού, ούτε του κυρίου Δένδια».

Ο κ. Ζεμενίδης ανέφερε επίσης πως ο κ. Συρίγος πρέπει «να έρθει να μας εξηγήσει για ποιανού λογαριασμό έδωσε τέτοια άποψη. Δεν είναι αυτές οι θέσεις της ομογένειας και οι θέσεις των φιλελλήνων στο Κογκρέσο. Με τη λογική του γιατί να μην του δώσουμε και τα F35; Για αυτό ήταν μια ανοησία» είπε.

Πηγή: newsbeast.gr