Την παραχώρηση στον ανταγωνισμό 24 δικαιωμάτων απογείωσης και προσγείωσης στα αεροδρόμια της Φρανκφούρτης και του Μονάχου θα πρέπει να δεχτεί η Lufthansa προκειμένου να μπορέσει να διασωθεί με κρατικά κεφάλαια, προβλέπει η συμφωνία στην οποία κατέληξαν αργά χθες το βράδυ η γερμανική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Handelsblatt, η γερμανική αεροπορική εταιρία θα χρειαστεί να αποσύρει οκτώ αεροσκάφη της από την Φρανκφούρτη και το Μόναχο και να παραιτηθεί από τα δικαιώματα απογείωσης και προσγείωσης (slots) για 24 πτήσεις, προκειμένου να «αποζημιωθεί» ο ανταγωνισμός για την κρατική ενίσχυση που θα λάβει για να μην χρεοκοπήσει υπό το βάρος των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού.

Την περασμένη Δευτέρα κυβέρνηση και εταιρία είχαν καταλήξει σε συμφωνία για ενίσχυση ύψους εννέα δισεκατομμυρίων ευρώ, με αντάλλαγμα μερίδιο 20% για το κράτος, το οποίο θα περιοριζόταν έτσι κάτω από την «μειοψηφία αρνησικυρίας». Αιφνιδιαστικά όμως την Τετάρτη η Lufthansa ανακοίνωσε ότι το Εποπτικό Συμβούλιό της δεν μπορούσε να εγκρίνει την συμφωνία, λόγω των απαιτήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θεωρούσε ότι η στήριξη του Βερολίνου θα συνιστούσε παραβίαση των κανόνων υγιούς ανταγωνισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa), αρχικά η Κομισιόν είχε ζητήσει την απόσυρση 20 αεροσκαφών από τις δύο βάσεις της Lufthansa στη Γερμανία, με την εταιρεία να αντιπροτείνει τα αεροσκάφη που θα αποσυρθούν να είναι μόνο τρία.

Οι διαπραγματεύσεις για την διάσωση της εταιρίας, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, δεν ολοκληρώνονται πάντως με τον συμβιβασμό Βερολίνου – Βρυξελλών, καθώς το σχέδιο πρέπει να εγκριθεί από το Εποπτικό Συμβούλιο της Lufthansa και κατόπιν από την Γενική Συνέλευση των μετόχων της. Χθες πάντως η αρμόδια ευρωπαία επίτροπος Μαργκρέτε Βεστάγκερ υπερασπίστηκε την σκληρή στάση της Επιτροπής απορρίπτοντας την κατηγορία ότι βάζει νέα εμπόδια και τονίζοντας ότι προσπαθεί να αποτρέψει τις στρεβλώσεις του ανταγωνισμού. «Εάν κάποιος θέλει να ανταγωνιστεί με την Lufthansa, χρειάζεται σλοτ σε αεροδρόμιο», είπε χαρακτηριστικά η επίτροπος από την Δανία. Πριν από την πανδημία του κορονοϊού, το 55,7% των πτήσεων που απογειώνονταν από την Γερμανία εκτελούσε η Lufthansa.

Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ μίλαγε πριν από λίγες ημέρες για «δύσκολη μάχη» με τις Βρυξέλλες, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι θα στήριζε τις διαπραγματεύσεις. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του Βερολίνου βρισκόταν, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ, η διάσωση όσο το δυνατόν περισσότερων θέσεων εργασίας στη Lufthansa, από τις συνολικά 138.000.

Δεκτή έκανε το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Lufthansa την συμφωνία για την διάσωσή της

Δεκτή έκανε το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Lufthansa τη συμφωνία που επετεύχθη αργά χθες βράδυ μεταξύ της γερμανικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την διάσωση της γιγαντιαίας αεροπορικής εταιρείας, η οποία επλήγη σοβαρά από τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Σάββατο, το Εκτελεστικό Συμβούλιο αποδέχεται τις δεσμεύσεις που ανέλαβε το Βερολίνο έναντι της Επιτροπής προκειμένου η εταιρία να λάβει βοήθεια ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ από το γερμανικό Οικονομικό ταμείο Σταθεροποίησης (WSF).

Επόμενα βήματα: η συμφωνία με την γερμανική κυβέρνηση, αλλά και οι δεσμεύσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα πρέπει να εγκριθούν –πιθανόν την Δευτέρα– από το Ελεγκτικό Συμβούλιο της εταιρείας, ενώ κατόπιν η βοήθεια από το WSF θα τεθεί σε έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Lufthansa.

Εφόσον τελικά δεχθεί την ενίσχυση των 9 δισεκ. ευρώ, η Lufthansa θα λάβει το μεγαλύτερο μέχρι τώρα ποσό από το εν λόγω Ταμείο. Ακολουθούν η Adidas (≈3 δισεκ.) και η TUI (1,8 δισεκ.).

Πηγή: newsbeast.gr