Μπορεί οι τεταμένες σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας να είχαν οδηγήσει τον Γενικό Διευθυντή της Roscocmos, Yuri Borisov, να δηλώσει πως η δεύτερη θα αποσυρθεί από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το 2024, για να επικεντρωθεί στην κατασκευή του δικού της σταθμού, όμως τεχνικά κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί, καθώς θα συνεχιστεί η συνεργασία τους μέχρι το 2028.

Παρόλη τη δέσμευση της Ρωσίας, η NASA έχει κάνει σχέδια για να αποσύρει τους αστροναύτες της αν εγκαταλείψει απότομα η Ρωσία, ενώ έχει καταστρώσει και σχέδια για τη συνέχιση της λειτουργίας του ISS χωρίς τη βοήθεια των ρωσικών κινητήρων. Μέρος των σχεδίων αποτελεί και ο ιδιωτικός τομέας.

Η Boeing έχει σχηματίσει μία ομάδα μηχανικών για την κίνηση του ISS χωρίς τους κινητήρες της Ρωσίας, ενώ και η SpaceX είναι η εναλλακτική για τη μεταφορά αστροναυτών από και προς το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

«Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός είναι μία εκπληκτική συνεργασία με έναν κοινό σκοπό, να προωθήσει την επιστήμη και την εξερεύνηση. Επεκτείνοντας το χρόνο μας πάνω σε αυτήν την εκπληκτική πλατφόρμα, μας επιτρέπει να δρέψουμε τα οφέλη πειραμάτων και τεχνολογικών επιδείξεων δύο δεκαετιών, καθώς και να υλοποιήσουμε ακόμα μεγαλύτερες ανακαλύψεις που θα έρθουν», ανέφεραν από τη NASA.

Πηγή: newsbeast.gr