Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αξιολογεί θετικά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για την μείωση της παραγωγής πετρελαίου στο πλαίσιο του σχήματος ΟΠΕΚ+, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Νμτίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι το Κρεμλίνο χαιρετίζει τη στάση του Μεξικού που προσυπέγραψε το τελικό κείμενο, το οποίο θα επηρεάσει θετικά την παγκόσμια αγορά.

Ο Πρόεδρος Πούτιν εκτιμά πολύ θετικά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε, η οποία συνιστά ένα συμβιβασμό μεταξύ 22 χωρών που συμμετείχαν στις συνομιλίες, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, υπογραμμίζοντας ότι η Μόσχα αξιολογεί θετικά, την «εποικοδομητική στάση που τήρησε η μεξικανική πλευρά».

«Αυτή τη στιγμή μπορούμε να μιλάμε για έναν συμβιβασμό μεταξύ όλων των 23 χωρών μελών, είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτό θα ασκήσει θετική επιρροή, σταθεροποιητική επιρροή στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου.

Να σημειώσουμε ότι η απόφαση για μείωση της παραγωγής σημαίνει ότι θα υπάρξει αύξηση στην τιμή των καυσίμων παγκοσμίως.

Νωρίτερα ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ κάλεσε τις χώρες της G20 να συνεργαστούν στο ζήτημα της μείωσης της παραγωγής πετρελαίου και να καταβάλουν κοινές προσπάθειες για να σταθεροποιηθεί η παγκόσμια αγορά. Ο Νόβακ μιλώντας στην διάσκεψη των υπουργών Ενέργειας της G20, πρότεινε την δημιουργία μιας ειδικής επιτροπής της G20, η οποία θα έχει εποπτικό χαρακτήρα και στην οποία θα μπορούν να συμμετάσχουν όλες οι ενδιαφερόμενες χώρες και οι αρμόδιοι ενεργειακοί οργανισμοί.

«Σήμερα όλες οι χώρες παραγωγοί πετρελαίου πρέπει να ενώσουν τις προσπάθειες τους. Η προτεινόμενη προς σύσταση στο πλαίσιο της G20 επιτροπή, καλείται να διασφαλίζει τον συντονισμό της συνεργασίας με στόχο να αναβαθμισθεί το επίπεδο της σταθερότητας και της ασφάλειας της ενεργειακής αγοράς προς το συμφέρον της ανάπτυξης όλων των χωρών. Αξιότιμοι συνάδελφοι, φίλοι, σας καλώ όλους να ενεργήσουμε από κοινού και να λάβουμε αποτελεσματικά μέτρα για την σταθεροποίηση της ενεργειακής αγοράς», είπε.

Ο Νόβακ επισήμανε ότι η συμμετοχή των χωρών της G20 στην συμφωνία είναι αναγκαία καθώς στις χώρες της ομάδας της G20 αναλογεί το 80% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ενώ η κρίση στον πετρελαϊκό τομέα εγκυμονεί σοβαρές συνέπειες για όλη την ανθρωπότητα. Ο Νόβακ προσέθεσε ότι η κρίση αυτή έχει επιπτώσεις τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τους παραγωγούς πετρελαίου.

Συνομιλία Πούτιν – Τραμπ

Οι πρόεδροι της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα συζήτησαν για την κατάσταση στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου και για τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, επισημαίνοντας ότι η συνομιλία έγινε με πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς.

Οι δύο ηγέτες, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου, μίλησαν για την κατάσταση στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, για την συμφωνία του ΟΠΕΚ+ που αφορά στην μείωση της παραγωγής πετρελαίου που αποσκοπεί στο να σταθεροποιηθούν οι διεθνείς τιμές πετρελαίου. Παράλληλα προστίθεται ότι ο Τραμπ ενημέρωσε τον Ρώσο πρόεδρο για τις επαφές που είχε με τους ηγέτες μιας σειρά πετρελαιοπαραγωγών χωρών.

Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν να συνεχίσουν τις ρωσο-αμερικανικές διαβουλεύσεις, στο εν λόγω ζήτημα.

Συζητήθηκαν επίσης και ζητήματα που σχετίζονται με την πανδημία του κορονοϊού, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου, όπως και για τα μέτρα που λαμβάνονται στην Ρωσία και τις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Οι ηγέτες των δύο χωρών συζητήσαν επίσης και μερικά επίκαιρα ζητήματα, μεταξύ των οποίων και η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα του Διαστήματος.

Ο Λευκός Οίκος μετά το πέρας της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν οι δύο ηγέτες ανακοίνωσε ότι «συζητήσαν για τις τελευταίες προσπάθειες που γίνονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού και την σταθεροποίηση στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου». «Οι δύο ηγέτες συζητήσαν επίσης σημαντικά διμερή και διεθνή ζητήματα», αναφέρει ο Λευκός Οίκος στην ανακοίνωση του, στην οποία προστίθεται ότι οι δύο ηγέτες «συζητήσαν επίσης μερικά επίκαιρα ζητήματα των διμερών σχέσεων μεταξύ των οποίων και η συνεργασία στο Διάστημα».

Η τηλεφωνική συνομιλία Πούτιν-Τραμπ ήταν η δεύτερη που πραγματοποιήθηκε εντός ενός εικοσιτετραώρου. Κατά την διάρκεια της νύχτας που προηγήθηκε, οι δύο ηγέτες συζητήσαν για την κατάσταση στις αγορές πετρελαίου σε μια τριμερή συνομιλία στην οποία συμμετείχε ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν μπεν Αμπντέλ Αζίζ Αλ Σαούντ. Όπως επισήμανε το Κρεμλίνο, οι ηγέτες συζήτησαν για την «κατάσταση στις αγορές πετρελαίου, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις συνομιλίες που έλαβαν χώρα στο πλαίσιο της έκτακτης διάσκεψης των χωρών του ΟΠΕΚ+ και ενόψει της επικείμενης τηλεδιάσκεψης των υπουργών Ενέργειας της G20».

Πηγή: newsbeast.gr