Οι καθηγητές και οι μαθητές του 3ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου της Κρήτης θέλησαν να περάσουν ένα ηχηρό μήνυμα με αφορμή το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη μετά από τη σύγκρουση δύο τρένων.

Σύμφωνα με το cretapost.gr, οι μαθητές και οι καθηγητές του λυκείου πήγαν στο σχολείο το πρωί της Πέμπτης (2/3) και αφού τήρησαν ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των θανόντων προχώρησαν στην κατασκευή και ανάρτηση ενός πανό στο προαύλιο. Σε μαύρο φόντο έγραψαν: «Να με πάρεις όταν φτάσεις, ναι;» και «Πάμε κι όπου βγει».

Το τρένο φεύγει στις 8…..ταξίδι για τον Χάρο

Στη συνέχεια οι καθηγητές έγραψαν ένα κείμενο με τίτλο «Το τρένο φεύγει στις 8, ταξίδι για το Χάρο».

Αναλυτικά το κείμενο:

«Όταν περνάς τα Τέμπη, βλέπεις την όμορφη φύση, τα δώρα του Θεού στον άνθρωπο και ηρεμεί η ψυχή σου, γαληνεύεις. Όταν περνάς τα Τέμπη, απολαμβάνεις την κοιλάδα ,τα νερά, το πράσινο, ξέρεις τι σε συντροφεύει διασχίζοντάς τα Όταν περνάς τα Τέμπη, ανασαίνεις τη δροσιά, χαμογελάς.

Όταν περνάς τα Τέμπη, σκέφτεσαι ότι μάλλον ανάμεσα στις ράγες έχουν φυτρώσει μικρά μικρά πεισματάρικα λουλουδάκια. Αλλά εσύ προχωράς γιατί το τρένο προχωρά γρήγορα , για να σε φτάσει εκεί που θες. Γιατί έτσι κάνουν τα τρένα. Όταν περνάς τα Τέμπη, το τρένο το πολύ πολύ να σφυρίξει για να χαιρετήσει.

Γιατί πρέπει να συνεχίσει, να πάει κάπου, να σε πάει εκεί που θες, στον προορισμό σου, εκεί που σε περιμένουν. Γιατί δε σκέφτηκες ούτε μια στιγμή να πεις «πάμε κι όπου βγει». Κάποιος όμως το είπε αυτό για σένα. Την ώρα που δεν έπρεπε, δεν ταίριαζε, δεν σου ταίριαζε.

Και το τρένο δεν σε άφησε να βγεις. Και τα λουλουδάκια ανάμεσα στις ράγες πείσμωσαν περισσότερο.Γιατί έτσι δεν πρέπει να κάνουν τα τρένα.

Ο Σύλλογος διδασκόντων, το βοηθητικό προσωπικό και οι μαθητές του 3ου Λυκείου Ηρακλείου βαθύτατα συγκλονισμένοι από την πρόσφατη τραγωδία στα Τέμπη εκφράζουν την απέραντη θλίψη τους για την απώλεια τόσων ανθρώπων και τα ειλικρινή συλλυπητήριά τους στους οικείους των θυμάτων αυτού του αδιανόητου και τραγικού συμβάντος».

«Έφτασες;» και «όλοι αναλώσιμοι»

Στο μεταξύ και σε άλλα σχολεία υπήρξαν παρόμοιες δράσεις. Χρησιμοποιώντας τις σχολικές τους τσάντες τα παιδιά του 2ου γενικού λυκείου Ηρακλείου σχημάτισαν την λέξη «Έφτασες;». Ο καθηγητής, Ζαχαρίας Ρηγάκης, σε ανάρτησή του στο facebook αναφέρει «2⁰ ΓΕΛ Ηρακλείου..τα παιδιά μου, τα παιδιά μας..αχτίδα φωτός μέσα στο σκοτάδι..ελπίδα και δύναμη..τίποτα δεν έχει χαθεί..τίποτα δεν θα πάει χαμένο…αγαπώ σας…».

Οι μαθητές του 11ου ΓΕΛ Ηρακλείου, πάλι, μαζεύτηκαν στο προαύλιο του σχολείου τους και με τα σώματά τους σχημάτισαν τη φράση «Όλοι… αναλώσιμοι» με το 15μελές συμβούλιο να σημειώνει: «Πόσες ακόμα ψυχές θα θρηνήσουμε; Πόσα ακόμα όνειρα θα καούν;».

Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί πορεία καθηγητών και μαθητών σχολείων της Κρήτης για να διαμαρτυρηθούν για τις συνθήκες που οδήγησαν στο τραγικό δυστύχημα.