Το φως της δημοσιότητας είδε ένα βίντεο από τη στιγμή της έκρηξης στη γέφυρα που συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία, δείχνοντας πώς μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα δημιουργήθηκε μία «πύρινη κόλαση», που από θαύμα δεν είχε θύματα.

Ανατίναξη οχήματος παγιδευμένου με εκρηκτικά

Για τη φωτιά τοποθετήθηκε η αντιτρομοκρατική επιτροπή, αποδίδοντάς την στην ανατίναξη οχήματος παγιδευμένου με εκρηκτικά.

Σύμφωνα με τα πρακτορεία ειδήσεων της Ρωσίας, η σχετική ενημέρωση αναφέρει πως το τμήμα της γέφυρας που χρησιμοποιείται από τα αυτοκίνητα έχει υποστεί ζημιά.

«Στις 06:07 (σ.σ. τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) στο οδικό τμήμα της γέφυρας της Κριμαίας (…) σημειώθηκε έκρηξη οχήματος παγιδευμένου με εκρηκτικά, που προκάλεσε πυρκαγιά σε επτά βαγόνια τρένου που κατευθυνόταν προς την Κριμαία», ανέφερε η επιτροπή.

Νωρίτερα, οι ρωσικές αρχές έκαναν λόγο για πυρκαγιά πάνω στην τεράστια γέφυρα αυτή, στο Στενό του Κερτς, που προκάλεσε διακοπή της κυκλοφορίας.

«Δεξαμενή καυσίμων σιδηροδρομικού συρμού έπιασε φωτιά», ανέφερε ο οργανισμός σιδηροδρόμων της Κριμαίας.

Η γέφυρα, η οποία κατασκευάστηκε-με μεγάλο κόστος-κατ’ εντολή του Βλαντίμιρ Πούτιν, επιτρέπει τη μεταφορά ρωσικού στρατιωτικού υλικού στις δυνάμεις που επιχειρούν στην Ουκρανία. Την εγκαινίασε προσωπικά ο πρόεδρος Πούτιν το 2018, τέσσερα χρόνια μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Ουκρανίας από τη Ρωσία.

Μέσω αυτής διέρχονται τόσο τρένα όσο και οχήματα και έχει καίριο ρόλο ως προς τη μεταφορά προσώπων και αγαθών στη χερσόνησο. Από την άλλη, για το Κίεβο αποτελεί μισητό σύμβολο της προσάρτησης της Κριμαίας.

Η Ρωσία διαβεβαίωνε πρόσφατα πως η γέφυρα είναι ασφαλής, παρά τον πόλεμο, αλλά ταυτόχρονα είχε απειλήσει με αντίποινα την Ουκρανία αν οι δυνάμεις της αποπειραθούν να την καταστρέψουν.

Στην Κριμαία έχουν καταγραφεί αρκετές εκρήξεις τους τελευταίους μήνες, πιθανόν εξαιτίας ουκρανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων, όπως η έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών στη στρατιωτική βάση Τζάνκοϊ τον Αύγουστο, που προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές.

Σύμβουλος Ζελένσκι: Αυτή είναι μόνο η αρχή

Την φωτιά σχολίασε ο σύμβουλος του Βολιντίμιρ Ζελένσκι, Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σημειώνοντας ότι αυτό είναι μόνο «η αρχή», χωρίς να πει ξεκάθαρα ότι πίσω από την έκρηξη είναι η Ουκρανία.

«Οτιδήποτε παράνομο πρέπει να καταστραφεί, οτιδήποτε κλεμμένο πρέπει να επιστραφεί στην Ουκρανία, η Ρωσία πρέπει να εκδιωχθεί από οτιδήποτε κατέχει», έγραψε στο Twitter ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ.

Πηγή: newsbeast.gr