Σενάριο για πέρασμα των κέντρων υγείας και των σχολείων στους δήμους μέσα από τη νομοθέτηση για ενισχυμένη Τοπική Αυτοδιοίκηση βλέπει το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Νέα Σαββατοκύριακο», στις εισηγήσεις της 11μελούς επιστημονικής επιτροπής, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων αλλαγή σκυτάλης στη διαχείριση σχολείων και κέντρων υγείας, μπαίνουν πλέον οι τελευταίες πινελιές και είναι θέμα ημερών να πάρουν τον δρόμο της έγκρισης από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί κομβική «ώστε να είναι απολύτως ξεκάθαρο σε όλους τους βαθμούς λειτουργίας του κράτους ποιος κάνει τι και με ποιον τρόπο» βρίσκονται οι κρίσιμοι τομείς της Παιδείας και της Υγείας, επιπλέον όμως και ο πολιτισμός και το περιβάλλον, στην κεντρική λογική της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης.

Δυσφορία στο υπουργείο Υγείας

Δυσφορία επικρατεί στο υπουργείο Υγείας αναφορικά με το δημοσίευμα που αφορά τα κέντρα υγείας.

Σχολιάζοντας το θέμα, κύκλοι του υπουργείου στάθηκαν σε τρία σημεία:

Πρώτον, το Υπουργείο Υγείας δεν συμμετέχει σε καμία τέτοια επιτροπή

Δεύτερον, η κρίση του κορονοϊού κατέδειξε ποσό σημαντική είναι η κεντρική διοίκηση και ο κεντρικός σχεδιασμός στο σύστημα υγείας.

Τρίτον, έχει ήδη ανακοινωθεί και βρίσκεται σε στάδιο επεξεργασίας, νομοθετική πρωτοβουλία για την αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ, Δίκτυα Υγείας).

Διάψευση κι από Θεοδωρικάκο

Σε διάψευση του δημοσιεύματος προχώρησε ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι το πρωτοσέλιδο «δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

Αναλυτικά ολόκληρη η δήλωση του κ. Θεοδωρικάκου:

«Είναι διακηρυγμένη κυβερνητική προτεραιότητα η μεταρρύθμιση της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης και της ενίσχυσης του ρόλου της Αυτοδιοίκησης.

Για το σκοπό αυτό στο υπουργείο Εσωτερικών δημιουργήθηκε πριν 4 μήνες επιτροπή εμπειρογνωμόνων και ακαδημαϊκών, που επεξεργάζεται τις προτάσεις για το περιεχόμενο αυτής της σημαντικής μεταρρύθμισης.

Σε αυτό το χρονικό διάστημα έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες συσκέψεις και συνεδριάσεις και έχουν κατατεθεί πολυάριθμες προτάσεις, ιδέες και απόψεις.

Η επιτροπή ωστόσο δεν έχει ολοκληρώσει το έργο της και δεν έχει καταθέσει το σχετικό πόρισμά της στο Υπουργείο.

Συνεπώς το σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Το επόμενο διάστημα και αφού ολοκληρωθεί το έργο της επιτροπής, θα γίνει ολοκληρωμένη ενημέρωση, προετοιμασία και αξιόπιστος διάλογος με τους αρμοδίους κυβερνητικούς φορείς για να οριστικοποιηθεί το περιεχόμενο της μεταρρύθμισης και να δρομολογηθούν οι διαδικασίες νομοθέτησης κι εφαρμογής της».