Η Αθήνα «φιλοξενεί» από σήμερα διαδικτυακά, το 8ο Athens Democracy Forum και απαντά στα ζητήματα που θέτει η «Νέα Αντι-Κανονικότητα». Πενήντα διακεκριμένες προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής, τον κόσμο των επιχειρήσεων, την κοινωνία των πολιτών και φορείς από μη κερδοσκοπικές οργανώσεις θα διερευνήσουν, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του δήμου Αθηναίων, «πραγματικές λύσεις στα πιο πιεστικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η δημοκρατία, με στόχο την καλύτερη διακυβέρνηση και την πλέον ενεργή συμμετοχή των πολιτών.

Πώς επηρεάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα από τις “πανδημίες” της εποχής μας: αλλαγή του κλίματος, μετανάστευση και Covid-19; Οι πόλεμοι, η οικονομική αβεβαιότητα και η κλιματική αλλαγή έχουν ωθήσει ανθρώπους μακριά από τις πατρίδες τους. Ποιος ήταν ο αντίκτυπος στην κοινωνική συνοχή; Τους τελευταίους μήνες, η μάχη μεταξύ των κοινωνικών δικτύων, των χρηστών και των αρχών που θα τις ρυθμίζουν, ενδυναμώθηκε. Πρέπει να έχει ρόλο η κυβέρνηση για να διατηρήσει τις πλατφόρμες ειλικρινείς και τους χρήστες τους ασφαλείς;»

Στα ζητήματα αυτά θα ανταλλάξουν απόψεις ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η γενική γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Marija Pejčinović Burić, ο πρόεδρος της Βουλής της Βενεζουέλας Juan Guaidó, ο πρόεδρος της Microsoft Brad Smith, ο ιστορικός και φιλόσοφος Yuval Noah Harari, κ.α..

Σήμερα στις 18.40, σε ειδική εκδήλωση στο πλαίσιο του 8ου Athens Democracy Forum, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης θα απονείμει διαδικτυακά το «Βραβείο Δημοκρατίας της Πόλης των Αθηνών» στον πρώην Πρόεδρο της Βραζιλίας Fernando Henrique Cardoso, «ως έμπρακτη αναγνώριση της εμπνευσμένης ηγεσίας του για δυο συνεχόμενες θητείες την περίοδο 1995 – 2002, και για τη σημαντική συμβολή του στην εδραίωση της δημοκρατίας στη Βραζιλία».

Η φετινή εκδήλωση Athens Democracy Forum οργανώνεται από το Democracy and Culture Foundation σε συνεργασία με τους The New York Times, υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, σε συνεργασία με το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τη Δημοκρατία (United National Democracy Fund), το Kofi Annan Foundation, τον δήμο Αθηναίων και την Καθημερινή.