Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε σήμερα (21/10) ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ενόψει της Συνόδου των Υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης στις 22 και 23 Οκτωβρίου.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν ανησυχεί για την ένταση που επικρατεί ανάμεσα σε δύο μέλη της Συμμαχίας, την Ελλάδα και την Τουρκία, αφού ανέφερε πως τόσο η Αθήνα όσο και η Άγκυρα «είναι δύο σημαντικοί εταίροι της Συμμαχίας, συμβάλλουν στο ΝΑΤΟ με διαφορετικούς τρόπους και εκτιμάμε τη συμβολή τους», εξέφρασε την ανησυχία του για την ένταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημείωσε ότι «είδαμε αυξημένες εντάσεις» και «για το ΝΑΤΟ αυτό που είναι σημαντικό είναι να συμβάλει στη μείωση των εντάσεων, να υπάρξει αποκλιμάκωση και να αποφευχθεί κάποιο επεισόδιο ή ατύχημα μεταξύ συμμάχων στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Για τον λόγο αυτό», συνέχισε, «πρόσφατα υπήρξε συμφωνία ενός μηχανισμού αποτροπής στρατιωτικής σύγκρουσης, όπου η Ελλάδα και η Τουρκία επανέλαβαν την υποστήριξη τους στις υπάρχουσες διαδικασίες για τη συμπεριφορά στη θάλασσα και τον αέρα, ενώ δημιουργήθηκε και μια κόκκινη γραμμή».

Τέλος, ο κ. Στόλτενμπεργκ προσέθεσε ότι «όλα αυτά έχουν ως στόχο την ελαχιστοποίηση του κινδύνου επεισοδίου ή ατυχήματος, ενώ εάν κάτι τέτοιο συμβεί να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην φύγει η κατάσταση εκτός ελέγχου και δημιουργηθούν πραγματικά επικίνδυνες καταστάσεις».

Πηγή: newsbeast.gr