«Όχι» είπε το Συμβούλιο της Επικρατείας στη μεταβίβαση εκτάσεων από το Λαγονήσι έως την Παλαιά Φώκαια στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤΑΔ).

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, με απόφαση του Δ’ Τμήματος, ακύρωσε την επίμαχη μεταβίβαση και δικαίωσε το Δήμο Σαρωνικού που διεκδικούσε να παραμείνουν υπό τη διαχείρισή του εκτάσεις τουριστικές και μη στο παραλιακό μέτωπο της νοτιοανατολικής Αττικής, πολλές από τις οποίες παλαιότερα ανήκαν στον ΕΟΤ.

Σύμφωνα με το δικηγόρο του Δήμου Σαρωνικού, Κωνσταντίνο Κατερινόπουλο, οι Σύμβουλοι της Επικρατείας έκριναν ότι η ΕΤΑΔ Α.Ε., διάδοχος  της «Εταιρείας Συμμετοχών Περιουσίας» Α.Ε., δεν μπορεί να διατηρεί την κυριότητα ακινήτων του Δημοσίου ή του ΕΟΤ τα οποία εμπίπτουν στις εξαιρέσεις της νομοθεσίας, ούτε να διοικεί και να διαχειρίζεται ακίνητα  που περιλαμβάνουν εντός αυτών κοινόχρηστα, εκτός συναλλαγής, τμήματα ζωνών αιγιαλών και παραλίας τα οποία χαρακτηρίστηκαν ή χαρακτηρίζονται Τουριστικά Δημόσια Κτήματα, ανεξάρτητα του χρόνου και του τρόπου  που περιήλθαν σε αυτήν.

«Ειδικά για τις παραλίες στο Λαγονήσι και στην Αλυκή, ο Δήμος είχε κάνει πολλούς αγώνες από παλιά, να μην έχει η ΕΤΑΔ, τη διαχείριση τους, αλλά να παραμείνουν στο Δημόσιο, ώστε η διαχείριση να γίνεται από το Δήμο, ζήτημα στο οποίο τώρα δικαιώνεται.

Είναι πολύ σημαντική απόφαση διότι με αυτήν όπως και με την προηγούμενη απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, την 846/2020, που ακύρωσε τη μεταβίβαση της παραλίας της Τριόπετρας στο Ρέθυμνο, που είχε γίνει αρχικά προς το ΤΑΙΠΕΔ και στη συνέχεια στην ΕΤΑΔ, τίθενται τα συνταγματικά όρια στην ιδιωτικοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, καθώς η ΕΤΑΔ ενεργεί πλέον ως ο κύριος μοχλός αυτής της δράσης» δηλώνει ο δικηγόρος του Δήμου Σαρωνικού.

Πηγή: newsbeast.gr