Στην στρατηγική της ΔΕΗ εν μέσω των δεδομένων που διαμορφώνονται στην αγορά της ενέργειας τόσο εντός Ελλάδος όσο και σε διεθνές αναφέρθηκε ο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης.

«Η ΔΕΗ θα κινηθεί με ρεαλισμό και ευελιξία, σταθμίζοντας τις εξελίξεις στην διεθνή και εγχώρια αγορά ενέργειας, καθώς και τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις προσαρμογές στην αγορά ενέργειας. Ένα πράγμα είναι βέβαιο: η μακροπρόθεσμη στρατηγική της απολιγνιτοποίησης δεν αλλάζει», δήλωσε ο κ. Στάσσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει ότι «για την επόμενη διετία είναι λογικό να αυξήσουμε το λιγνίτη για να μειώσουμε μακροπρόθεσμα την εξάρτησή μας από το φυσικό αέριο. Θα τεθούν ξανά σε λειτουργία, η μονάδα Πτολεμαΐδα 5 έως το 2028 και αν χρειαστεί ξανά η Μελίτη».

Η πρόταση της ΔΕΗ, που έγινε δεκτή, ήταν να διασφαλιστεί η επάρκεια λιγνίτη στις αυλές των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, ώστε να καλυφθεί η ζήτηση αν υπάρξει θέμα εφοδιασμού με φυσικό αέριο. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται αύξηση της εξορυκτικής δραστηριότητας στα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ κατά 45%.

Σε επίπεδο μονάδων ηλεκτροπαραγωγής τα μέχρι στιγμής δεδομένα είναι τα εξής:

-Το φθινόπωρο αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία, δοκιμαστική αρχικά, της νέας λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ Πτολεμαΐδα 5, ισχύος 660 μεγαβάτ. Η μετατροπή σε φυσικό αέριο, μετά τις διεθνείς εξελίξεις, όλα δείχνουν ότι θα υλοποιηθεί με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα το 2028, και δεν θα επισπευσθεί για το 2025.

-Ο σχεδιασμός για την απολιγνιτοποίηση προβλέπει την απόσυρση των μονάδων 1,2,3,4 του Αγίου Δημητρίου ως το τέλος του 2022 και των μονάδων Άγιος Δημήτριος 5, Μελίτη και Μεγαλόπολη 4 στο τέλος του 2023. Η νέα παράμετρος όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός είναι ότι ανάλογα με τη διαμόρφωση των τιμών και τη διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου, θα αξιολογηθεί αν χρειάζεται να παραμείνουν σε λειτουργία κάποιες από τις μονάδες αυτές, όπως η Μελίτη και ο Άγιος Δημήτριος 5. Πάντως η λειτουργία της μονάδας 4 του Αγίου Δημητρίου αναμένεται να παραταθεί έτσι κι αλλιώς μετά το τέλος του 2022, προκειμένου να διασφαλιστεί η τροφοδοσία του δικτύου τηλεθέρμανσης της Κοζάνης.

Πηγή: newsbeast.gr