Σε τροχιά πρόσδεσης προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) βρίσκεται το SpaceX με δύο Αμερικανούς αστροναύτες, ένα Ρώσο κοσμοναύτη, αλλά και ένα αστροναύτη από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η διαστημική κάψουλα αυτόνομης πλοήγησης SpaceX Crew Dragon αναμένεται να προσδεθεί στον ISS λίγο μετά από τις 08:15 σήμερα το πρωί, περίπου 25 ώρες μετά την εκτόξευσή της από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα.

Ο έλεγχος των χειρισμών πλοήγησης του διαστημοπλοίου θα μεταβιβαστεί από το κέντρο ελέγχου διαστημικών αποστολών της SpaceX κοντά στο Λος Άντζελες, στο Διαστημικό Κέντρο Τζόνσον της NASA στο Χιούστον, όταν η κάψουλα Crew Dragon είναι έτοιμη για πρόσδεση στον ISS.

Η τετραμελής ομάδα αναμένεται να παραμείνει στον διαστημικό σταθμό για έξι μήνες, στους οποίους θα πραγματοποιήσει περισσότερα από 200 επιστημονικά πειράματα, αλλά και σχετικές τεχνολογικές δοκιμές, με το αντικείμενο να ερευνών να εκτείνεται από την ανάπτυξη των ανθρώπινων κυττάρων στο διάστημα, μέχρι τον έλεγχο της συμπεριφοράς εύφλεκτων υλικών σε συνθήκες μικροβαρύτητας.

Μερικά από ερευνητικά πειράματα θα βοηθήσουν να ανοίξει ο δρόμος για μελλοντικές μακρόχρονες επανδρωμένες διαστημικές αποστολές στο φεγγάρι υπό το πρόγραμμα Άρτεμις της NASA που αποτελεί τον διάδοχο του προγράμματος Apollo, σύμφωνα με τη Διαστημική Υπηρεσία των ΗΠΑ.

Η αποστολή αυτή φέρει την κωδική ονομασία Crew 6, καθώς πρόκειται για το 6ο πλήρωμα μακράς παραμονής στον ISS που εκτοξεύτηκε από την SpaceX για λογαριασμό της NASA, από τότε, που η ιδιωτική κοινοπραξία διαστημικών εκτοξεύσεων που ίδρυσε ο δισεκατομμυριούχος Ίλον Μασκ άρχισε να στέλνει Αμερικανούς αστροναύτες σε διαστημική τροχιά τον Μάιο του 2020.Ο Μασκ είναι ο εκτελεστικός διευθυντής της εταιρίας παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων Tesla, αλλά και της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Πηγή: newsbeast.gr