Το Λονδίνο ανακοίνωσε το Σάββατο πως απομάκρυνε εσπευσμένα σχεδόν 1.900 ανθρώπους από το Σουδάν μέσα σε μερικές ημέρες –από την Τρίτη– επωφελούμενο από την εύθραυστη κατάπαυση του πυρός, την ώρα που ο ανελέητος πόλεμος στη χώρα της βορειοανατολικής Αφρικής εισέρχεται στην τρίτη του εβδομάδα.

Περίπου 2.000 Βρετανοί υπήκοοι ήταν εγγεγραμμένοι στον κατάλογο του υπουργείου Εξωτερικών κι όσοι δικαιούνταν να απομακρυνθούν εσπευσμένα είχαν προθεσμία ως χθες το πρωί για να φθάσουν σε αεροπορική βάση και να επιβιβαστούν στις τελευταίες πτήσεις.

Συνολικά, 1.888 άνθρωποι κατέστη δυνατό να απομακρυνθούν εσπευσμένα από το Σουδάν με 21 αεροσκάφη της Royal Air Force (RAF), της βρετανικής Πολεμικής Αεροπορίας, που απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση Ουάντι Σαΐντνα, βόρεια του Χαρτούμ, σύμφωνα με το Φόρεϊν Όφις.

Αρχικά, η επιχείρηση προοριζόταν αποκλειστικά και μόνο για κατόχους βρετανικών διαβατηρίων και συγγενείς τους με άδειες παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όμως, έπειτα από κατακραυγή στη Βρετανία, περίπου είκοσι σουδανοί γιατροί που εργάζονται για το βρετανικό εθνικό σύστημα υγείας (NHS) τελικά μεταφέρθηκαν επίσης εκτός χώρας.

Πηγή: newsbeast.gr