Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, δεν βλέπει να υπάρχει επί του παρόντος πίεση χρόνου για το σχεδιαζόμενο ευρωπαϊκό ταμείο ανοικοδόμησης μετά την κρίση του κορονοϊού.

«Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφωνήσαμε ότι θα συζητήσουμε για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανασυγκρότησης το οποίο να βρίσκεται σε πολύ στενή σχέση με το μελλοντικό δημοσιονομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.Αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα τόσο κοντά σε αυτό. Πρώτα απ΄όλα πρέπει να  καταπολεμήσουμε την πανδημία και στη συνέχεια  θα επικεντρωθούμε στη φάση της ανάπτυξης», δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) πολιτικός σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Welt.

«Εάν ελέγξουμε την κρίση του κορονοϊού, θα ακολουθήσει το επόμενο βήμα. Αυτό που ισχύει για τη Γερμανία ισχύει εξίσου και για την Ευρώπη. Μόλις τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα και τα σύνορα γίνονται πιο ανοιχτά, όχι μόνο για τα αγαθά και τους μετακινούμενους εργαζόμενους, θα επιτευχθεί η αναζωογόνηση ολόκληρης της οικονομίας. Ως ένα μεγάλο εξαγωγικό έθνος εμείς οι Γερμανοί έχουμε συμφέρον να ανακάμψουμε οικονομικά όχι μόνο εμείς, αλλά να συμβεί επίσης αυτό και στην υπόλοιπη Ευρώπη, γιατί είμαστε στενά συνδεδεμένοι με όλες τις χώρες», πρόσθεσε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Έπειτα από μακρές διαπραγματεύσεις, το Eurogroup συμφώνησε να ιδρυθεί ένα Ταμείο Ανασυγκρότησης, χωρίς όμως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, διότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξακολουθούν να διαφωνούν για το αν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν τα λεγόμενα κορονοομόλογα, δηλαδή κοινά ευρωπαϊκά ομόλογα, για την χρηματοδότησή του. Το θέμα αυτό θα απασχολήσει πιθανόν εκ νέου τους ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης  στην τηλεδιάσκεψη της Πέμπτης (23/04).

Φόλκερ Τράιερ: Το ενδιαφέρον των Γερμανών επενδυτών για την Ελλάδα παραμένει σταθερό

Παράλληλα, σαφές μήνυμα ότι το ενδιαφέρον των Γερμανών επενδυτών για την Ελλάδα παραμένει σταθερό και ότι δεν θα επηρεαστεί από την κρίση του Covid-19, στέλνει ο chief executive of Foreign Trade & Member of the Executive Board της Ένωσης Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων της Γερμανίας (DIHK), Φόλκερ Τράιερ, μέσω του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

Σε επικοινωνία που είχε με τον γενικό διευθυντή του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, δρ. Αθανάσιο Κελέμη, ο κ. Τράιερ τόνισε ότι «το γενικότερο ενδιαφέρον των Γερμανών επενδυτών για την ελληνική αγορά δεν θα επηρεαστεί από τον Covid-19. Η Ένωση Διμερών Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Γερμανίας  θα συνεχίσει να εργάζεται προς την κατεύθυνση της συνέχισης των σημαντικά βελτιωμένων ελληνογερμανικών οικονομικών σχέσεων και ιδιαίτερα των επενδύσεων, και μετά την πανδημική κρίση».

«Η Ελλάδα προσφέρει πολλά υποσχόμενες ευκαιρίες για γερμανικές επιχειρήσεις», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Διοίκησης του DIHK, για να προσθέσει ότι «το DIHK συνεργάζεται στενά με το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο από την πρώτη ημέρα εφαρμογής των απαγορευτικών μέτρων κατά του Covid-19, με σκοπό την καταγραφή και αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων αντιμετωπίζει η ελληνογερμανική επιχειρηματική κοινότητα».

Επίσης, διευκρίνισε ότι η Ένωση Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων της Γερμανίας βρίσκεται σε διαρκή διαβούλευση με τη γερμανική κυβέρνηση σχετικά με τα μέτρα στήριξης γενικότερα των γερμανικών επιχειρήσεων, ώστε να παραμείνουν ισχυρές καθ΄όλη τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα, τους ομίλους γερμανικών συμφερόντων στην Ελλάδα, όπως και τις ελληνικές εταιρείες με παρουσία ή εξαγωγική δράση στη Γερμανία, ο Τράιερ επισήμανε ότι «το DIHK διατηρεί ανοικτή γραμμή επικοινωνίας μεταξύ Βερολίνου και Αθήνας, για τη μεταφορά μηνυμάτων, πληροφοριών και στοιχείων, που θα βοηθήσουν το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο στο έργο του. Οι φορείς εκπροσώπησης της αγοράς έχουν χρέος στη δύσκολη αυτή συγκυρία να αναλάβουν -συντονισμένα- πρωτοβουλίες, που θα καταστήσουν ευκολότερη την πορεία εξόδου των επιχειρήσεων από την κρίση», συμπλήρωσε.

Τέλος, αναφερόμενος στο διάστημα που θα ακολουθήσει μετά και την άρση των περιοριστικών μέτρων στις δύο χώρες, ο εκπρόσωπος της διοίκησης του DIHK, υπογράμμισε ότι «στόχος του DIHK είναι να εντείνει το μέτωπο αυτό, λαμβάνοντας υπόψη του την πρόθεση των γερμανικών εταιρειών να κρατήσουν τις θέσεις τους στην Ελλάδα», για να προσθέσει ολοκληρώνοντας το μήνυμά του ότι, αφενός το γενικότερο ενδιαφέρον των Γερμανών επενδυτών για την Ελλάδα παραμένει, αφετέρου η Ένωση Διμερών Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Γερμανίας θα στηρίξει και μετά την κρίση του Covid-19 την περαιτέρω ενδυνάμωση των οικονομικών όπως και επενδυτικών σχέσεων των δύο χώρων.

Πηγή: newsbeast.gr