Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατήγγειλε σήμερα «εκατοντάδες περιστατικά βιασμών» σε περιοχές που προηγουμένως είχε καταλάβει ο ρωσικός στρατός. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε, μάλιστα, πως στα θύματα σεξουαλικών εγκλημάτων συγκαταλέγονται «ανήλικα κορίτσια» και, γενικότερα, «πολύ μικρά παιδιά».

Την ίδια ώρα, στις περιοχές που «απελευθερώθηκαν» από τους «κατακτητές», ο κ. Ζελένσκι υποστήριξε πως «η καταγραφή και η έρευνα των εγκλημάτων πολέμου που διέπραξε η Ρωσία συνεχίζονται» και πως στο πλαίσιο αυτό, «καθημερινά, σχεδόν, ανακαλύπτονται νέοι ομαδικοί τάφοι».

Το ΑΠΕ ΜΠΕ μεταδίδει τις δηλώσεις αυτές του Ουκρανού προέδρου, ο οποίος νωρίτερα σήμερα απευθύνθηκε μέσω βίντεο στο κοινοβούλιο της Λιθουανίας, επικαλούμενο το AFP.

Ο ίδιος μίλησε για «πολλές χιλιάδες θύματα. Εκατοντάδες περιστατικά βασανιστηρίων. Συνεχίζουμε να βρίσκουμε πτώματα μέσα σε αγωγούς και σε υπόγειες αποθήκες».

Ακολούθως, ο πρόεδρος της Ουκρανίας έφτασε στο πλέον σοκαριστικό σημείο της ομιλίας του στο κοινοβούλιο της βαλτικής χώρας: «Έχουν καταγραφεί εκατοντάδες περιπτώσεις βιασμού, συμπεριλαμβανομένων ανήλικων κοριτσιών και πολύ μικρών παιδιών. Ακόμη και ενός βρέφους! Είναι τρομακτικό και μόνο να μιλάμε για αυτό».

Επικαλέστηκε, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, βίντεο που έστειλε, σύμφωνα με τον ίδιο, ένας αλεξιπτωτιστής ή μέλος ρωσικών ειδικών υπηρεσιών, που έχει ταυτοποιηθεί, όπου βλέπουμε «τι κάνει σε αυτό το βρέφος, πώς το βασανίζει».

«Αδύνατο να φανταστεί κανείς μεγαλύτερη φρίκη»

Ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα σε μια συναισθηματική αντίδραση στην ομιλία του Ουκρανού προέδρου δήλωσε: «Είναι απλά αδύνατο να φανταστεί κανείς μεγαλύτερη φρίκη: ο πρόεδρος Ζελένσκι μίλησε σήμερα για βιασμό ενός βρέφους», δήλωσε.

Ο Ζελένσκι εξέφρασε επίσης τη λύπη του για το γεγονός ότι «ορισμένες χώρες της ΕΕ εξακολουθούν να μην τολμούν να αποφασίσουν πότε θα περιορίσουν ακόμη και τις ρωσικές αγορές υδρογονανθράκων», παρά τις «μαζικές δολοφονίες στην Μπούκα, τους εκτοπισμούς πληθυσμών» και την «προμελετημένη καταστροφή ειρηνικών πόλεων από ρωσικούς πυραύλους και βόμβες».

Μαρτυρίες που μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης επιβεβαιώνουν τους φόβους μη κυβερνητικών οργανώσεων, οι οποίες αναφέρουν ενδείξεις για τη χρήση του βιασμού ως «όπλο πολέμου», σημειώνει το AFP στο αποψινό τηλεγράφημά του.

Μια Ουκρανή αφηγήθηκε η ίδια στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι έπεσε θύμα βιασμού από δύο Ρώσους στρατιώτες αφότου έμαθαν ότι ήταν σύζυγος ενός Ουκρανού στρατιώτη.

Πηγή: newsbeast.gr