Η συζήτηση για την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων έχει φουντώσει για τα καλά με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακοινώνει την Τρίτη το απόγευμα ένα σταδιακό χρονοδιάγραμμα χαλάρωσης των μέτρων από τις 4 Μαΐου και σε βάθος διμήνου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας μίλησε για την επικείμενη σταδιακή άρση των μέτρων και κατέστησε σαφές ότι θα είναι σταδιακή ενώ θα υπάρχει 15ημερη επανεξέταση της κατάστασης. Όπως τόνισε και για το τριήμερο της Πρωτομαγιάς θα ισχύσουν όλοι οι περιορισμοί που ισχύουν και τώρα.

Μπορεί η άρση των μέτρων να είναι προ των πυλών ωστόσο το SMS μετακίνησης στο 13033 δεν θα φύγει τόσο εύκολα από την ζωή μας.

Για την ημερομηνία ορόσημο της 4ης Μαΐου τοποθετούνται οι αλλαγές στο 13033 το οποίο φαίνεται πως θα καταργηθεί. Αυτή τη στιγμή όμως ισχύει κανονικά, όπως και οι απαγορεύσεις στις μετακινήσεις.

Όπως είχε προαναγγείλει από την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι με το πρώτο κύμα άρσης μέτρων στις 4 Μαΐου, να σταματήσει και η υποχρέωση αποστολής γραπτού μηνύματος στο 13033 ή συμπλήρωσης του ειδικού εντύπου αιτιολόγησης μετακινήσεων. Προκειμένου όμως να μην υπάρξει μαζική έξοδος από την πρωτεύουσα σε χωριά και εξοχικά με τον κίνδυνο εξάπλωσης του κορονοϊού σε περιοχές της επαρχίας όπου δεν υπάρχουν ακόμη κρούσματα ή υπάρχουν λιγότερα κρούσματα, είναι πιθανόν σε πρώτη φάση να μην επιτρέπονται οι μετακινήσεις προς την περιφέρεια και ιδίως προς τα νησιά.

Ας δούμε τι ισχύει μέχρι σήμερα με τους κωδικούς μετακίνησης και πώς στέλνουμε σωστά το SMS στο 13033.

Πώς στέλνουμε σωστά το SMS στο 13033

Για μεμονωμένες μετακινήσεις (τύπου Β), έχετε τρεις επιλογές: SMS στο 13033, εκτυπωμένο και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης, ή και χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης.

1. Αποστολή SMS

Μπορείτε να στείλετε από το κινητό σας μήνυμα SMS στον αριθμό 13033 χωρίς χρέωση.

Το SMS πρέπει να είναι της μορφής:

X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

  1.  Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
  2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
  3. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
  4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
  5. Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Θα λαμβάνετε ως απάντηση:

Μετακίνηση [κενό] X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

Υπενθυμίζεται ότι η χρήση της υπηρεσίας 13033 είναι δωρεάν.

2. Συμπλήρωση Εντύπου

Εναλλακτικά, μπορείτε να κατεβάσετε, να συμπληρώσετε, και να φέρετε μαζί σας το έντυπο κατ’ εξαίρεσης μετακίνησης πολιτών. Μπορείτε να το βρείτε εδώ

3. Χειρόγραφη Βεβαίωση

Η χειρόγραφη βεβαίωση πρέπει να έχει τις εξής πληροφορίες:

Όνομα/Επίθετο

Διεύθυνση Κατοικίας

Λόγο μετακίνησης που εμπίπτει στις παραπάνω επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού

Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή