Σφοδρή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης, καταλογίζοντας του υποκρισία, απίστευτη εμπάθεια και κομματικό μένος για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, ενώ επεσήμανε ότι η κριτική του δομήθηκε πάνω σε σειρά μύθων αλλά αποδείχτηκε ότι είναι άσφαιρα τα πυρά του.

«Αυτά που λέτε δεν ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα. Η κριτική σας δεν έχει σχέση με όσα γίνονται στην ΕΕ», είπε ο κ. Χατζηδάκης.

Παράλληλα, υπεραμύνθηκε των διατάξεων για τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις τονίζοντας ότι «στόχος μας είναι να κατέβουμε από τα 8 χρόνια που χρειάζονται σήμερα για να εκδοθούν στις 150 μέρες, γιατί δεν μπορεί να είμαστε άπραγοι ούτε να είμαστε η χώρα για την οποία οι επενδυτές σκέφτονται ού μπλέξεις, μετά μάλιστα και τη κρίση από τον κορονοϊό».

«Δεν μπορεί οι δημόσιες υπηρεσίες να κρατούν 8 χρόνια όμηρους τους επενδυτές», συμπλήρωσε. Ο κ. Χατζηδάκης, κατέθεσε σειρά ευρωπαϊκών οδηγιών και αποφάσεων που, όπως τόνισε, «αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση σέβεται απόλυτα τους ευρωπαϊκούς περιβαλλοντικούς κανόνες ιδιαίτερα σε νατούρα περιοχές».

Παράλληλα, έφερε ως παράδειγμα σειρά Ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Ιταλία, που ορίζει με Προεδρικό διάταγμα και για 15 χρόνια τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, καθώς και Ολλανδία, Μεγάλη Βρετανία και Ισπανία στις οποίες οι άδειες εκδίδονται για απεριόριστο χρονικό διάστημα.

Στην Ελλάδα, όπως υποστήριξε ο κ. Χατζηδάκης, οι ρυθμίσεις για δραστηριότητες σε περιοχές νατούρα είναι πολύ αυστηρότερες από αυτές που επιτάσσει η κοινοτική οδηγία, και τόνισε ότι «εφαρμόζεται το ίδιο μοντέλο που υπάρχει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ίδιου μεγέθους με τη χώρα μας».

Στο σημείο αυτό, έκανε λόγο για «πλήρη διαστρέβλωση της πραγματικότητας από την πλευρά της Αντιπολίτευσης» αλλά και «για τυφλό κομματικό πάθος του ΣΥΡΙΖΑ», τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να κουνά το δάχτυλο στη κυβέρνηση το κόμμα που έστειλε στις καλένδες τους δασικούς χάρτες κρατώντας 170.000 αγρότες σε ομηρία λόγω της ακατανόητης ιδεοληψίας του».

«Διορθώνουμε τα δικά σας λάθη»

«Εμείς διορθώνουμε τα δικά σας λάθη του δικού σας νόμου για τους δασικούς χάρτες και το κλειδί της απόφασης το δίνουμε στο ΣτΕ», σημείωσε.

Έντονη κριτική άσκησε στο ΣΥΡΙΖΑ και για την αντίδραση του για τη διαχείριση των απορριμμάτων και τους σταθμούς μεταφόρτωσης, τονίζοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει το θάρρος και το σχέδιο ώστε να δώσει επιτέλους μια ολοκληρωμένη λύση σε ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν δεκάδες δήμοι.

«Εσείς δημιουργήσατε βουνά προβλημάτων όπως με τα σκουπίδια και εμείς προσπαθούμε να τα λύσουμε. Η κ. Δούρου που σήμερα θα διαδηλώσει άφησε στο σημερινό περιφερειάρχη βουνό προβλημάτων για να τα λύσει», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, μίλησε ακόμα για «εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ να λέει ψέματα κατά της κυβέρνησης, και να ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν δραστηριότητες σε περιοχές νατούρα», καταθέτοντας ταυτόχρονα σχετική κοινοτική οδηγία σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται κάτω από συγκεκριμένες διαδικασίες ενώ ακόμα και αν υπάρχουν αρνητικές εκτιμήσεις μπορεί το κράτος, για λόγους δημοσίου συμφέροντος να λαμβάνει μέριμνα».

Στη συνέχεια, επικαλέστηκε και κατέθεσε απόφαση του ΣτΕ, «με την οποία αναφέρεται στις εξορύξεις και λέει ότι δεν απαγορεύονται σε περιοχές νατούρα» ενώ κατηγόρησε τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελο, ότι «επέτρεψε δραστηριότητες και χρήση γης σε προστατευόμενες περιβαλλοντικές ζώνες».

«Δεν μπορεί να μας κουνά το δάχτυλο ο ΣΥΡΙΖΑ»

«Ο Σύριζα, που ως κυβέρνηση, έδωσε οικόπεδα ή επαναδιοδότησε σε όλες σχεδόν τις περιοχές νατούρα της χώρας, δεν μπορεί να μας κουνά σήμερα το δάχτυλο. Έλεος. Η αγωνία σας για τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις σας τύφλωσε και κάνετε το ένα λάθος πίσω από το άλλο. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που μας παριστάνει τον εισαγγελέα, έχει σειρά καταδικών από την ΕΕ για τις νατούρα περιοχές και τους οικότοπους. Έχει ανοιχτές καταγγελίες για 11 διαφορετικές υποθέσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αυτό το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ευρωπαϊκού χαρακτήρα ρυθμίσεις και αυτό αποδεικνύεται ακόμα και για τον πιο κακόπιστο. Κανείς δεν είναι πιο ευαίσθητος από τον άλλο. Σήμερα όμως, δεν κρινόμαστε για την αγάπη μας στο περιβάλλον το οποίο όλοι αγαπάμε, αλλά για το έργο μας», τόνισε ενώ κατέληξε λέγοντας:

«Στη συζήτηση αυτή ήρθατε με πλεόνασμα κραυγών και φανατισμού αλλά θα φύγετε ως αντιπολίτευση των κραυγών και της δημαγωγίας και μιας αντιπολίτευσης που τίποτα δεν αποδείχτηκε παρά μόνο η εμπάθεια της η οποία στρέφεται ολόκληρη εναντίον σας».

«Είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε τάξη στον Κυπαρισσιακό κόλπο»

«Είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε τάξη στον Κυπαρισσιακό κόλπο, όχι μόνο για λόγους εφαρμογής του ενωσιακού και εθνικού δικαίου, αλλά και για λόγους συνειδησιακούς» δήλωσε ο υπουργός ΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης, ύστερα από τη διαπίστωση σημαντικών παραβάσεων στην εν λόγω προστατευόμενη περιοχή.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπουργός, «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να είναι ο Κυπαρισσιακός πραγματικά προστατευμένος. Οι περιοχές αυτής της κατηγορίας είναι εθνικός πλούτος και χρειάζονται αυξημένη προσοχή από όλους μας».

Ειδικότερα, μετά από εντολή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κλιμάκιο των επιθεωρητών περιβάλλοντος, πραγματοποίησε έλεγχο στην περιοχή του Κυπαρισσιακού κόλπου στον νομό Μεσσηνίας, με αντικείμενο την εξέταση της εφαρμογής των διατάξεων του υφιστάμενου Προεδρικού Διατάγματος Προστασίας της περιοχής.

Όπως έγινε γνωστό από το ΥΠΕΝ, κατά τον έλεγχο, οι επιθεωρητές διαπίστωσαν 3 σημαντικές παραβάσεις:

  • Τη διάνοιξη και κατασκευή 5 οδών πρόσβασης προς τον αιγιαλό, οι οποίοι σύμφωνα με το Π.Δ. δεν πρέπει να υφίστανται, καθώς χρησιμοποιούνται για οχλούσες δραστηριότητες (μηχανοκίνητοι αγώνες, διέλευση και οχημάτων βαρέως τύπου κλπ).
  • Την ύπαρξη μιας αυθαίρετης κατοικίας στην περιοχή «Βουνάκι».
  • Παράνομες κατασκευές (ξύλινες και μεταλλικές εξέδρες, τοιχία για καφεστίαση, αναψυχή και για ξενοδοχεία).

Όπως υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση, «το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναλαμβάνει πλέον συντονιστικό ρόλο για όλες τις αρμόδιες εθνικές και τοπικές αρχές, ώστε να ληφθούν τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία μέτρα για την παύση των προαναφερόμενων παραβάσεων.

Σημειώνεται ότι η περιοχή του Κυπαρισσιακού κόλπου που προστατεύει το ισχύον Προεδρικό Διάταγμα, είναι ενταγμένη στο ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο Natura 2000, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη περιοχή ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta Caretta και περιλαμβάνει τον τύπο οικοτόπου προτεραιότητας 2250 «Θίνες των παραλιών με Juniperus spp».

Πηγή: newsbeast.gr