Ρουκέτα που εκτοξεύτηκε από τη Λωρίδα της Γάζας κατέρριψε σήμερα, Μεγάλη Δευτέρα, ο ισραηλινός στρατός, σύμφωνα με ανακοίνωσή του. Λίγο νωρίτερα, ο στρατός είχε επισημάνει, σε ανάρτησή του, πως «ηχούν σειρήνες στο νότιο Ισραήλ».

Ακολούθησε η ενημέρωση πως: «Οι τρομοκράτες στη Γάζα μόλις εκτόξευσαν έναν πύραυλο στο Ισραήλ. Το σύστημα εναέριας άμυνας Iron Dome αναχαίτισε τον πύραυλο».

Ήταν η πρώτη ανάλογη επίθεση από τη Γάζα μετά από επτά μήνες, σημεώισε η ισραηλινή δημόσια ραδιοφωνία, σύμφωνα με τηλεγραφήαμτα των πρακτορείων AFP και Reuters. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης από παλαιστινιακή οργάνωση, αναμετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Ανεβαίνει η ένταση με την Ιορδανία

Αξίζει να αναφερθεί πως νωρίτερα σήμερα, η Ιορδανία κάλεσε τον ισραηλινό επιτετραμμένο και του επέδωσε επιστολή διαμαρτυρίας ζητώντας τον τερματισμό των «παράνομων και προκλητικών ισραηλινών παραβιάσεων» γύρω από το συγκρότημα του τεμένους Αλ Άκσα στην Ιερουσαλήμ.

Από την Παρασκευή, σε βίαιες συγκρούσεις μεταξύ της ισραηλινής αστυνομίας και Παλαιστινίων διαδηλωτών, πάνω και γύρω από την πλατεία των Τεμενών της Ιερουσαλήμ, έχουν τραυματιστεί περισσότεροι από 170 Παλαιστίνιοι.

Σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία, δυνάμεις ασφαλείας μπήκαν στην Πλατεία των Τεμενών προκειμένου να «διασκορπίσουν» διαδηλωτές και να «αποκαταστήσουν την τάξη».

Η Ιορδανία, δεσμευμένη με το Ισραήλ με συνθήκη ειρήνης από το 1994, είναι τοποτηρητής της Πλατείας των Τεμενών, όπου βρίσκεται το τέμενος Αλ Άκσα και ο Θόλος του Βράχου, αλλά η πρόσβαση στην τοποθεσία αυτή ελέγχεται από το Ισραήλ.

Το Αμάν κατηγόρησε την Κυριακή το Ισραήλ για αυτή τη νέα κλιμάκωση της βίας, με τον βασιλιά Αμπντάλα Β’ να καλεί το εβραϊκό κράτος «να τερματίσει τα παράνομα και προκλητικά μέτρα που οδηγούν σε μεγαλύτερη κλιμάκωση» της βίας.

Πηγή: newsbeast.gr