Το Λουξεμβούργο εξοπλίστηκε με σαρωτές για την ταχύτερη ανίχνευση της παρουσίας του κορονοϊού σε ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα, ανακοίνωσαν σήμερα ιατρικές πηγές επιβεβαιώνοντας δημοσιεύματα.

Το υπουργείο Υγείας παρήγγειλε μια ηλεκτρονική συσκευή για καθένα από τα τέσσερα νοσοκομεία που έχει το Μεγάλο Δουκάτο, μια μικρή χώρα 625.000 κατοίκων.

«Πρόκειται για συνήθεις σαρωτές, ίσως λιγότερο αποτελεσματικούς σε σχέση με αυτούς που έχουν συνήθως στις κλινικές γιατί για την ανίχνευση του ιού, αυτοί αρκούν για να δείξουν κάποιες κηλίδες στους πνεύμονες», εξήγησε πηγή του υπουργείου Υγείας.

Στο Νοσοκομειακό Κέντρο του Λουξεμβούργου (δυτικά της πρωτεύουσας), ο σαρωτής τοποθετήθηκε την Παρασκευή κάτω από μια τέντα στην είσοδο του κτιριακού συγκροτήματος.

Επιτρέπει την διαλογή μεταξύ ασθενών που έχουν προσβληθεί από τη νόσο Covid-19 και εκείνων που δεν έχουν προσβληθεί.

Ο σαρωτής επιτρέπει ταχύτερη ανίχνευση — σε μερικά δευτερόλεπτα — ενώ η εξέταση αίματος διαρκεί 20 λεπτά.

«Ο σαρωτής δίνει άμεσο αποτέλεσμα (…) Επιτρέπει να οδηγηθεί ο ασθενής στο νοσοκομείο και συνεπώς να περιοριστεί η διασπορά του ιού», εξήγησε ο Δρ Φιλίπ Τιρκ, παθολόγος και συντονιστής της δράσης στα νοσοκομεία κατά του κορονοϊού στο Μεγάλο Δουκάτο.

«Το πλεονέκτημα μιας ακτινογραφίας που κάνουμε με σαρωτή είναι ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, η ασθένεια μπορεί να ανιχνευθεί στο πρώιμο στάδιο της, ακόμη και αν ο έλεγχος εξακολουθεί να δείχνει αρνητικός», σχολίασε ο Κριστόφ Σουλτς, που εργάζεται στο ακτινολογικό τμήμα της νότιας πόλης Ες-σιρ-Αλζέτ, όταν ρωτήθηκε από την εφημερίδα Luxembourg Times.

Μέχρι σήμερα, σχεδόν 30.000 διαγνωστικά τεστ για την επιδημία έχουν γίνει στο Λουξεμβούργο, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Η χώρα μετρούσε το βράδυ χθες, Τρίτη, 3.307 επιβεβαιωμένα κρούσματα ασθενών με Covid-19 και 67 θανάτους, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Πηγή: newsbeast.gr