Ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να προετοιμαστεί για την ένταξη της Ουκρανίας αλλά και να ασχοληθεί με το ευαίσθητο θέμα των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν προειδοποίησε σήμερα, Πέμπτη (29/6) ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Η συζήτηση θα είναι δύσκολη» υπογράμμισε σε συνέντευξή του στο AFP πριν από την έναρξη των εργασιών της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Αλλά δεν πρέπει να περιμένουμε την τελευταία στιγμή, αν, τον Δεκέμβριο, η εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προτείνει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία», προειδοποίησε, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Πρέπει να πούμε πώς χρηματοδοτούμε και οργανώνουμε την οικονομική αλληλεγγύη και πώς θα αποφύγουμε να ανακαλύψουμε ότι έχουμε πρόβλημα απορρόφησης», επέμεινε.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος θα συμμετάσχει στις σημερινές συνομιλίες με τους ευρωπαίους ηγέτες στις Βρυξέλλες μέσω τηλεδιάσκεψης, ζητεί την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων από το τέλος του 2023.

Η σχετική απόφαση απαιτεί την έγκριση και των 27 χωρών μελών της ΕΕ.

Τον Ιούνιο 2022, η Ευρωπαϊκή Ένωση προσέφερε στην Ουκρανία την θέση της υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ χώρας σε μία κίνηση συμβολισμού μετά την εισβολή της Ρωσίας. Εννέα ακόμη χώρες, ανάμεσά τους η Σερβία, το Κόσοβο, η Μολδαβία και η Τουρκία, χτυπούν την πόρτα της Ενωσης.

Οι υποψήφιες χώρες έχουν υποχρεώσεις, αλλά «οι 27 δεν πρέπει να κλείσουν τα μάτια και να υποδύονται ότι δεν έχουν και αυτοί υποχρεώσεις», επέμεινε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Αν ο Σαρλ Μισέλ δεν περιμένει αποφάσεις για το θέμα κατά την διάρκεια της διήμερης συνόδου κορυφής, θέλει να εκκινήσει την διαδικασία και να προετοιμάσει τα επόμενα ραντεβού.

Η διεύρυνση θα βρίσκεται στο επίκεντρο των συνομιλιών στις συνόδους κορυφής της Γρανάδας στην Ισπανία και των Βρυξελλών στο τέλος του έτους, βάσει των προτάσεων που θα κάνει η Κομισιόν για τα αιτήματα ένταξης της Ουκρανίας, της Μολδαβίας και των χωρών τον δυτικών Βαλκανίων.

«Ο ρόλος μου είναι η θέσπιση μίας μεθόδου», λέει ο Σαρλ Μισέλ.

«Αν η Κομισιόν προτείνει την έναρξη διαπραγματεύσεων, οφείλουμε να δούμε την επίδραση που αυτό θα έχει στην λήψη των αποφάσεων, στις κοινές πολιτικές, στις χρηματοδοτήσεις», εξηγεί. «Η Ευρώπη δεν πρέπει να φοβάται την συζήτηση», είπε επιμένοντας ότι η διεύρυνση «θα έχει συνέπειες στην γεωργία, την συνοχή, τον προϋπολογισμό».

«Έχουμε ανάγκη από μία ακριβή φωτογραφία των διαθέσιμων μέσων, για να γνωρίζουμε πώς χρησιμοποιήθηκαν τα χρήματα, ποιοι θα πρέπει να είναι οι αναγκαίες αναπροσαρμογές».

Πηγή: newsbeast.gr