Έκαναν υπομονή. Έλειψαν πολύ σε όλους. Τα καταστήματα εστίασης, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι στην κοινωνική ζωή της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο, από σήμερα ανέβασαν και πάλι ρολά, ζέσταναν τις μηχανές τους, καθάρισαν καρέκλες και τραπέζια και είναι έτοιμα να μας υποδεχθούν.

Του ανταποκριτή μας από το thestival.gr στη Θεσσαλονίκη

Η Θεσσαλονίκη άλλωστε μπορεί να χαρακτηριστεί ως γαστρονομική πρωτεύουσα και πόλη της διασκέδασης και τα κλειστά καταστήματα, σίγουρα την έκαναν να χάνει λίγο από την αίγλη της.

Ήταν δύο δύσκολοι μήνες ωστόσο όλοι πλέον πιο αισιόδοξοι, θέλουν να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους και φυσικά ελπίζουν να δουν να μπαίνει ζεστό χρήμα στα ταμεία τους.

Καφέ μπαρ και εστιατόρια λειτουργούν πλέον με κανόνες ασφαλείας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, τηρούν τις αποστάσεις και έχουν προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

«Πρώτη μέρα της νέας κανονικότητας. Εμείς νιώθουμε ότι ξεκινάμε σήμερα τη δουλειά μας. Είναι παράξενο το συναίσθημα. Είμαστε αισιόδοξοι. Εκτιμώ ότι ο κόσμος θέλει πάρα πολύ να βγει και εμείς τους περιμένουμε. Ελπίζω ότι όλα θα πάνε καλά», ανέφερε στο Thestival ο ιδιοκτήτης του Social cafe-restaurant-bar στην οδό Αγίας Θεοδώρας, Θόδωρος Δοϊρανλής.

Αγίας Σοφίας – Αγίας Θεοδώρας

Ικτίνου – Ζεύξιδος

Παλαιών Πατρών – Παύλου Μελά

Οι κανόνες

Τα καταστήματα λειτουργούν από σήμερα τους εξωτερικούς τους χώρους, ενώ το πρώτο 15νθήμερο του Ιουνίου πρόκειται να εκδοθούν κανόνες και για τους εσωτερικούς χώρους. Για όσους υποδέχονται από σήμερα πελάτες, ισχύουν τα εξής:

  • Η αναλογία που ισχύει είναι ένας πελάτης ανά δύο τ.μ. συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας.
  • Η συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας κυρίως χώρου.
  • Η υπαίθρια επιφάνεια είναι το εμβαδόν της επιφάνειας εκτός του φυσικού καταστήματος ενώ η εσωτερική ημιυπαίθρια επιφάνεια είναι η επιφάνεια εντός του καταστήματος που δύναται να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα.
  • Η δυνατότητα της χρήσης της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας προκύπτει όταν υφίσταται πλευρά ή πλευρές του χώρου με άνοιγμα σε επαφή με υπαίθριο εξωτερικό χώρο ή αίθριο.
  • Ανάλογα με το άνοιγμα της πλευράς δύναται να χρησιμοποιηθεί σε βάθος ο χώρος σε ποσοστό από 80% έως 160% του πλάτους του ανοίγματος.
  • Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων από 0,70 εκ έως 1,70 εκ
  • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι τα έξι άτομα. Δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.
  • Τέλος, υφίσταται ανάλογα με τη θέση εργασίας του προσωπικού υποχρέωση χρήσης μάσκας ή ασπίδας προσώπου ενώ ισχύει σύσταση και για τους πελάτες.