Για την κεταμίνη που εντοπίστηκε τις τοξικολογικές εξετάσεις της 9χρονης Τζωρτζίνας, οδηγώντας στη σύλληψη της μητέρας της Ρούλας Πισπιρίγκου, μίλησε ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ, Αντώνης Γούλας, τονίζοντας ότι μπορεί να σκοτώσει όποιον την λάβει, ιδίως στην ποσότητα που χορηγήθηκε στο παιδί.

«Υπάρχουν πολλά καταγεγραμμένα περιστατικά θανάτου που συνδέονται με χρήση κεταμίνης. Εξαρτάται από τη δόση, από τον τρόπο και την ταχύτητα με την οποία χορηγείται, τις συνθήκες κάτω από τις οποίες χορηγείται και με το ποια άλλα φάρμακα παίρνει κανείς μαζί», ανέφερε ο κ. Γούλας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, μιλώντας για τις εξελίξεις στην υπόθεση με τα τρία νεκρά παιδιά στην Πάτρα.

Πού χρησιμοποιείται η ουσία

«Η κεταμίνη είναι ένα ενδοφλέβιο αναισθητικό φάρμακο που χορηγείται κυρίως σε μικρά παιδιά. Δεν χρησιμοποιείται ευρέως. Κυρίως χρησιμοποιείται στο στάδιο της προνάρκωσης αλλά και για να καλύψει βραχυπρόθεσμες χειρουργικές επεμβάσεις. Έχει και άλλες εφαρμογές. Έχει και μια εφαρμογή στη ψυχιατρική: χρησιμοποιείται για ανθεκτικές περιπτώσεις βαριάς κατάθλιψης. Έχει κτηνιατρικές εφαρμογές και δυστυχώς χρησιμοποιείται τον τελευταίο καιρό και σαν “ψυχαγωγικό φάρμακο”».

Ο καθηγητής ανέφερε ότι την κεταμίνη μπορεί να τη βρει κανείς σε φαρμακαποθήκες, σε κτηνιατρική φαρμακαποθήκη, στη μαύρη αγορά ή στο Διαδίκτυο. «Δεν χορηγείται με συνταγογράφηση. Κανένα φαρμακείο δεν θα δώσει την κεταμίνη» ανέφερε ο καθηγητής φαρμακολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, στα εργαστήρια του οποίου έγινε η ποσοστικοποίηση και επιβεβαίωση του εντοπισμού της ουσίας στην Τζωρτζίνα.

Τεράστια η ποσότητα κεταμίνης που χορηγήθηκε στο κορίτσι

Αναφερόμενος στα 6 mlg/λίτρο αίματος κεταμίνης που βρέθηκαν στην Τζωρτζίνα είπε ότι «μπορεί να προκαλέσει το θάνατο. Αυτή η συγκέντρωση είναι σαφώς μέσα στο εύρος των τοξικώς θανατηφόρων συγκεντρώσεων».

Παράλληλα εξήγησε «η χρήση της οδηγεί σε άπνοια. Προκαλεί υψηλή πίεση στο αίμα, ταχυαρρυθμίες, αίσθηση πανικού».

Σύμφωνα με τον ειδικό, «δεν υπάρχει μία κόκκινη γραμμή ανάμεσα σε θεραπευτικές και τοξικές δόσεις. Ακόμα και μία μικρή δόση, κάτω από ορισμένες συνθήκες, μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο. Είναι ένα φάρμακο το οποίο πρώτον δεν είχε καμία δουλειά να βρεθεί εκεί που βρέθηκε και ότι μπορεί κάλλιστα να επιφέρει το θάνατο».

Πηγή: newsbeast.gr