Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις με την ανταρσία της ομάδας Βάγκνερ. Πριν από λίγο ρωσικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως ο ηγέτης της μισθοφορικής ομάδας Γεβγκένι Πριγκόζιν δέχτηκε πρόταση του προέδρους της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο να ανακόψει την επέλαση της Βάγκνερ προς τη Μόσχα.

Τις πληροφορίες μετέδωσαν τα πρακτορεία Tass και Ria Novosti.

Το Ria Novosti αναφέρει ότι μετά από επικοινωνία που είχε με τον Λευκορώσο πρόεδρο, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν αποδέχθηκε την πρόταση που του έγινε να σταματήσει την πορεία της μισθοφορικής στρατιωτικής ομάδας Βάγκνερ.

Σχετική ανακοίνωση που επιβεβαιώνει την εξέλιξη εξέδωσε και ο Πριγκόζιν.

Σημειώνεται πως και η υπηρεσία Τύπου της λευκορωσικής προεδρίας ανακοίνωσε τη συμφωνία με τον Πριγκόζιν. 

Αναλυτικά η δήλωση της υπηρεσίας Τύπου της προεδρίας της Λευκορωσίας:

«Σήμερα το πρωί, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ενημέρωσε τον Λευκορώσο ομόλογό του για την κατάσταση στη νότια Ρωσία με την ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Wagner. Οι αρχηγοί κρατών συμφώνησαν για κοινές ενέργειες.

Κατά την περαιτέρω ανάπτυξη των συμφωνιών, ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, αφού διευκρίνισε επιπλέον την κατάσταση μέσω των δικών του καναλιών, σε συμφωνία με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, είχε συνομιλίες με τον επικεφαλής της Wagner PMC Γεβγέν Πριγκόζιν.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ως αποτέλεσμα, ήρθαν σε συμφωνίες για το απαράδεκτο να εξαπολύσουν μια αιματηρή σφαγή στο έδαφος της Ρωσίας. Ο Γεβγέν Πριγκόζιν αποδέχτηκε την πρόταση του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο να σταματήσει η μετακίνηση των ενόπλων της εταιρείας Wagner στη Ρωσία και να λάβει περαιτέρω μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης.

Αυτή τη στιγμή, στο τραπέζι υπάρχει μια απολύτως κερδοφόρα και αποδεκτή επιλογή για την επίλυση της κατάστασης, με εγγυήσεις ασφαλείας για τους μαχητές της Wagner PMC.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, επίσης σήμερα ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας πραγματοποίησε δύο συναντήσεις με το μπλοκ εξουσίας της χώρας για αυτήν την κατάσταση».

Στο ηχητικό του μήνυμα ο Πριγκόζιν αναφέρει τα εξής:

«Επρόκειτο να διαλύσουν την Wagner. Βγήκαμε στις 23 Ιουνίου σε μια Πορεία Δικαιοσύνης. Σε μία ημέρα, φτάσαμε περίπου 200 χλμ. μακριά από τη Μόσχα. Αυτήν τη στιγμή, δεν χύσαμε ούτε μια σταγόνα αίμα των μαχητών μας. Τώρα, η στιγμή ήρθε όπου το αίμα μπορεί να χυνόταν. Για αυτό, κατανοώντας την ευθύνη να χύσουμε ρωσικό αίμα σε κάποιο από τα σημεία, γυρίζουμε πίσω τις φάλαγγές μας και επιστρέφουμε στα στρατόπεδα σύμφωνα με το σχέδιο».

Πηγή: newsbeast.gr